Γιώργου Γεωργακόπουλου: Ρίζες από στάχτη

Μιχάλης Κυριακίδης 02 Φεβ 2025

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός

Όταν ο αναγνώστης ξεκινήσει να διαβάζει το βιβλίο του φίλου Γιώργου Γεωργακόπουλου, «Ρίζες από στάχτη», δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που περιγράφει τη ζωή ενός αγοριού, του Γιώργου, που ξεκίνησε μέσα από τις στάχτες μιας διαλυμένης οικογένειας, με ένα κακοποιητικό πατέρα και μια μητέρα εξαφανισμένη,  σε έναν αγώνα επιβίωσης χωρίς τέλος.

Διαβάζοντάς το, πολλές φορές έρχεται στο νου το αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς, «Όλιβερ Τουίστ», αλλά συχνά διαπιστώνει ο αναγνώστης πως η ζωή του ήρωα του βιβλίου του Γιώργου Γεωργακόπουλου είναι ακόμα πιο σκληρή.

Μια λιτή, και συνάμα συγκλονιστική αφήγηση, της ζωής ενός παιδιού που ξεκινά μια πορεία κάτω από τις χειρότερες προϋποθέσεις, χωρίς μητέρα και θύμα καθημερινού ξυλοδαρμού από τον πατέρα.

Μέσα από τις στάχτες ο ήρωας αναζητά διέξοδο και το φως της ζωής και δεν το βάζει κάτω. Παράλληλα με τον αγώνα του για επιβίωση, την εργασία του σε διάφορες περιστασιακές δουλειές από πολύ μικρός, προσπαθεί να κατανοήσει, τον κόσμο γύρω του,  την συμπεριφορά των άλλων, αλλά και να γνωρίσει τα ευγενικά συναισθήματα, ενός φυσιολογικού ανθρώπου, την αγάπη που δε γνώρισε στην οικογένειά του, τη φιλία, τον έρωτα. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Ενώ αναζητεί λύσεις για την ύπαρξή του, προσπαθεί ταυτόχρονα να κατανοήσει και την κοινωνία στην οποία ζει, την εκκλησία, την πολιτική, τις ιδεολογίες… Πάντα όμως με κριτική ματιά, επιστρατεύοντας τον ορθό λόγο.

Γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, το βιβλίο διατηρεί μια απόσταση από τον συγγραφέα, προσκαλώντας όμως τον αναγνώστη να γίνει μέρος αυτής της διαδρομής. Δεν χαρίζεται στην εύκολη συγκίνηση. Δεν αποζητά τη λύτρωση, ούτε την ηθική δικαίωση. Εστιάζει στις κρίσιμες εμπειρίες και εξετάζει πώς αυτές αλληλοεπιδρούν με την σκέψη, πώς διαμορφώνουν την ωρίμανση ενός ανθρώπου και, τελικά, την κατανόηση του ίδιου του εαυτού. Με έναν άμεσο, ειλικρινή και βαθιά προσωπικό τρόπο, επιχειρεί να μιλήσει για αυτό το τόσο περίπλοκο πράγμα που ονομάζουμε ύπαρξη.

Τον χαρακτηρίζει, επίσης η τόλμη. Παίρνει τα ρίσκα που απαιτεί η ζωή. Με ελάχιστα χρήματα που κατόρθωσε να συγκεντρώσει με πολύ κόπο εργαζόμενος, παράλληλα με το σχολείο, αμέσως μετά το Λύκειο, φεύγει για την Γαλλία, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα, προκειμένου να σπουδάσει. Και τα καταφέρνει.

Επιστρέφει στην Ελλάδα, πολύ πιο ώριμος, με εμπειρίες και γνώσεις, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία, αναζητώντας, παράλληλα την συμφιλίωση με το τραυματικό παιδικό παρελθόν. Φτιάχνει τη δική του οικογένεια.

Βρίσκει δουλειά σε υπουργείο. Άλλη μια απογοήτευση προστίθενται στη ζωή του. Διαπιστώνει την διάλυση, την έλλειψη κοινωνικής ευθύνης, την ανοργανωσιά και το γενικό χάρβαλο που επικρατεί εκεί. Μια ακτινογραφία της ελληνικής διοίκησης, την οποία μάλιστα κατέγραψε σε βιβλίο με τίτλο: «ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ-Κράτος και διακυβέρνηση, η εμπειρία ενός δημοσίου υπαλλήλου». Εκεί περιγράφει την χαοτική κατάσταση στη δημόσια διοίκηση και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις.

Στις «Ρίζες από στάχτη», ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, δεν φιλοδοξεί να δώσει οικουμενικές απαντήσεις ούτε να κλείσει ανοιχτά ερωτήματα. Πρόκειται για μια πρόσκληση προς τον αναγνώστη να στοχαστεί πάνω στην δική του διαδρομή, να δει τις δικές του εμπειρίες μέσα στον καθρέφτη των αφηγήσεων ενός άλλου ανθρώπου. Η αξία του είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς δεν πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά για την καταγραφή της πραγματικότητας που έζησε ο συγγραφέας. Πρόκειται για τη δική του ζωή, στην οποία όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε, εικόνες και εμπειρίες από τη δική μας ζωή.

👉 Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός