Όσοι προβλέπουν το τέλος της Ε.Ε, μετά και την κρίση του κορωνοϊού, θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά, τονίζει ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε η «Μεταρρύθμιση» και ο Αντώνης Τριφύλλης΄
.Όπως τονίζει, «η Ένωση θα βρει τον τρόπο και θα διαθέσει πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής οικονομικής κρίσης».
Σχετικά με την επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Φλωρίδης εκτιμά πως η γειτομική χώρα, θα συνεχίσει να προκαλεί και τονίζει πως «η χώρα μας οφείλει να επαγρυπνεί διαρκώς και να προετοιμάζεται, ενισχύοντας με κάθε δυνατό μέσο την αμυντική της ικανότητα καθώς και τις πολυμερείς συμμαχίες της».
Τέλος καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστον καθώς η χώρα θα χρειαστεί νέο σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης πολλών τομέων της οικονομίας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρ. υπουργού Γιώργου Φλωρίδη στη «Μ»
κ. Υπουργέ, ποιες είναι κατά τη γνώμης σας οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού στην γειτονιά μας και ιδιαίτερα στην Τουρκία και στις σχέσεις μας με αυτήν; Πόσο και πώς επηρεάζεται η επεκτατική της πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο;
Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της, η Τουρκία δεν αφίσταται ούτε κατά κεραία της επιθετικής και επεκτατικής της πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας και της εν γένει πολιτικής της στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας οφείλει να επαγρυπνεί διαρκώς και να προετοιμάζεται, ενισχύοντας με κάθε δυνατό μέσο την αμυντική της ικανότητα καθώς και τις πολυμερείς συμμαχίες της.
Σε τέτοιου βάθους οικονομικές κρίσεις απαιτείται έστω στοιχειώδης συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Και στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης ενδεχομένως και κάτι περισσότερο. Πιστεύετε υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων;
Η συνεργασία θα έλεγα είναι αυτονόητη και σημαντικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία φαίνεται ότι θα είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη ριζικής αλλαγής του παραγωγικού της προτύπου και την εγκατάλειψη της λατρείας του παρασιτισμού. Θα χρειαστούμε νέο σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης πολλών τομέων της οικονομίας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, αλλά και τη διατροφική της ασφάλεια. Είναι ευκαιρία να τα πετύχουμε και τα δύο και πολλά ακόμη. Όμως, δεν βλέπω τη δυνατότητα και τη διάθεση συνεργασίας κάποιων πολιτικών δυνάμεων για να τα καταφέρουμε, έστω και με σοβαρές δυσκολίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα απαλλαγεί από το λαϊκισμό του και τις αναχρονιστικές ιδεοληψίες του. Άρα, το βάρος θα πέσει σ? εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ανάγκη αυτών των αλλαγών.
Πολλοί προβλέπουν το τέλος της Ε. Ένωσης. Άλλοι πάλι αντίθετα ελπίζουν σε ενδυνάμωσή της. Και κάποιοι μιλάνε για ριζική αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής της στην λογική των ομόκεντρων κύκλων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;
Όσοι προβλέπουν το τέλος της Ε.Ε, θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά.
Η Ένωση θα βρει τον τρόπο και θα διαθέσει πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Όμως, πρέπει να ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση, με τη συμμετοχή πολιτικών, διανοουμένων, εργαζομένων, επιχειρηματιών, για το μέλλον της Ένωσης, σε έναν πολυπολικό κόσμο που βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής. Η Αμερική υποχωρεί, αποχωρώντας από την ηγεσία του Δυτικού -και όχι μόνο- κόσμου, το παράδειγμα της Κίνας δεν πείθει και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες. Το πρόβλημα της Ε.Ε δεν είναι οικονομικό. Είναι βαθιά πολιτικό και απαιτεί ενίσχυση της Ομοσπονδιοποίησης με πρώτη προτεραιότητα την κοινή άμυνα και ασφάλεια, γιατί μόνον έτσι μπορεί να καταστεί αδιαμφισβήτητος πόλος στον κόσμο. Είναι σαφές, ότι η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος για την ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα οφείλει να είναι δημιουργικά παρούσα.