Γιατί συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑς

Κώστας Θεοδωρόπουλος 23 Μαρ 2014

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της πρωτοβουλίας των 58 όπου συμμετείχα και στήριξα ενεργά ήταν η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και η ενότητα της κεντροαριστεράς με την συμπόρευση δυνάμεων από τον χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και φιλελεύθερων. Αυτό το εγχείρημα σε σημαντικό βαθμό σήμερα αποτυπώνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιας Δημοκρατικής παράταξης.

Ιδιαίτερα Για όσους από εμάς έχουμε ιδεολογικές αναφορές

Από τον χώρο της Ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που πιστεύουμε στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης μιας Ευρώπης δημοκρατικής, με θεσμούς που θα υπηρετούν και θα σέβονται τους πολίτες της και όχι τις γραφειοκρατίες και τα οικονομικά λόμπι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμεςκαι για αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος όπου στην χώρα μας το ψηφοδέλτιο της Ελιας συμπορεύεται με αυτό.

Κρίσιμες όμως αυτές οι ευρωεκλογές είναι για το μέλλον και τον προσανατολισμό της χώρας μας που η θέση της βρίσκεται σε μια ενωμένη και ομοσπονδιακή ευρώπη. Πρέπει να δοθεί στις δυνάμεις που από την αρχή της κρίσης επένδυσαν στον λαϊκισμό, την καταστροφολογία, την συνομοσιολογία και τον Ευρωσκεπτικισμό ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα λαϊκής αποδοκιμασίας.

Ο μόνος και ταυτόχρονα δύσκολος δρόμος που θα οδηγήσει την χώρα μας στην έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη που θα βασίζεται στην παραγωγή πραγματικού πλούτου.

Για ένα κράτος που θα καλύπτει τις ανάγκες του προϋπολογισμού του με βάση τα έσοδα του και όχι με τον δανεισμό και τα ελείμματα.

Για ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται τους φορολογούμενους με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για ένα κράτος που βασική του προτεραιότητα σε όλες του τις εκφάνσεις θα είναι η διαφάνεια.

Για ένα κράτος που θα διαθέτει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους με κάλυψη της αναγκαίας υγειονομικής ασφάλισης με σύγχρονες κοινωνικές δομές που θα προστατεύουν τους πραγματικά αδύναμους και όχι συντεχνιακές ομάδες που έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Για ένα κράτος που θα έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για ένα κράτος που θα ενισχύει την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα σε ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για την δημιουργία επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Για ένα κράτος που θα συνδέει την εκπαίδευση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.

Για όλα αυτά η χώρα μας χρειάζεται να συνεχίσει τον δύσκολο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του αναγκαίου εκσυγχρονισμού ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και οικονομικής ευημερίας.

Σε αυτή την δύσκολη μάχη επέλεξα να απαντήσω χωρίς αναστολές και υπεκφυγές αλλά και προσωπικές αυταπάτες. Θεωρώ πως η παρουσία μου όπως και όλων μας έχει και τον συμβολικό χαρακτήρα της συστράτευσης και συμπαράταξης των δυνάμεων της προόδου και του ορθολογισμού απέναντι στον λαϊκισμό και τον εθνολαϊκισμό.