Γιατί στην Αυστρία είναι πρώτο κόμμα οι ακροδεξιοί; (δηλαδή υπέρμαχοι του Πούτιν, ενάντια στην Ευρώπη, στους μετανάστες και τις πολιτικές για το περιβάλλον);
Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ προηγείται στις κάλπες με 30 %, ακολουθούν Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί με 22 % και οι Πράσινοι με 10%.
Προσκεκλημένη από την αντιπροσωπεία της ΕΕ σε συνεργασία και συζήτηση με τον πράσινο Υπουργό κοινωνικών υποθέσεων Johannes Rauch, για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, εντυπωσιάστηκα για ακόμη μια φορά για τις επιδόσεις της χώρας.
Βιομηχανική εξαγωγική χώρα, με υψηλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Χαμηλή ανεργία, απορρόφηση 100.000 μεταναστών σε δύο χρόνια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα!
Η Βιέννη σταθερά νούμερο 1 στον κόσμο σε ποιότητα ζωής, οι μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές από τις καλύτερες στην ΕΕ. Τα κυρίαρχα κόμματα ταλανίστηκαν από σκάνδαλα αλλά το ίδιο συνέβη και με το FPÖ.
Ο υπουργός είχε μελετήσει λεπτομερώς την έκθεση της επιτροπής (στην οποία προήδρευα) για την Μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ και ετοιμάζουν διαβούλευση για την κοινωνική προστασία, έχοντας τεκμηριώσει ότι οι επερχόμενες αλλαγές (κλίμα, ψηφιακός κόσμος, δημογραφικό), απαιτούν ριζικά νέες πολιτικές και προτεραιότητες.
Γιατι λοιπόν σ’αυτή τη χώρα ακροδεξιοί συνομωσιολογοι πείθουν εναν στους τρεις πολιτες; Στην συζήτηση συμμετείχε η Anna Rosslig Rönnlund, αντιπροεδρος του Gapminder ινστιτούτου της Στοκχολμης, *το οποίο ασχολείται με τους στατιστικούς δείκτες και πόσο λανθασμένα (και γιατί συμβαίνει αυτό, φυσικά) προσλαμβάνεται η πραγματικότητα από τους πολιτες σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Προφανώς περιλαμβανομένης της Αυστρίας.
Θα προσεγγίσω το ερώτημα μέσα από μια πρώτη προσωπική αναζήτηση, διαβάζοντας και μιλώντας με σημαντικούς ανθρώπους στην Βιέννη.
1. Το επίπεδο ζωης είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της αλλά χαμηλότερο από αυτό που έχτισαν και κληρονόμησαν στους millennials οι Boomers. Οι Αυστριακοί θέλουν πίσω το επίπεδο ζωής τους, το οποίο θεωρούν ότι μοιράζονται με τους «άλλους».
2.H Αυστρία μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ορίστηκε ως ουδέτερη χώρα κερδίζοντας πολλά κυρίως απο τη σχέση της με την Ρωσία τα οποία τώρα διακυβεύονται. Υπεύθυνη γι αυτό, η…ΕΕ
3. Το ναζιστικό παρελθόν κρύφτηκε κάτω από το χαλί χωρίς καμμία πολιτική κάθαρσης (όπως αντιθέτως έκανε η Γερμανία). Ο εθνικισμός ξύπνησε με τις φωνές του FPÖ. Η υπεράσπιση, λοιπόν, της ταυτότητας.
4. Το δυο κυρίαρχα μεταπολεμικά κόμματα μετακινήθηκαν με κεντρικό άξονα το FPÖ, το ένα προς τα δεξιά και το άλλο προς τα αριστερά. Τίποτε νέο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
5. Έλλειψη ηγετών με κυρίαρχη φιγούρα τον λαϊκιστή-εθνικιστή αρχηγό του FPÖHerbert Kickl.
Η πολιτική είναι η πιο συνθέτη και απαιτητική λειτουργία. Η εποχή μας χρειάζεται πολύ πιο πολύπλοκες προσεγγίσεις από το Αριστερά-Δεξιά , με βάση αναγνώσεις του 20ου αιώνα.
*Για όσους ενδιαφέρονται, συνιστώ το βιβλιο Factfulness.
Από ανάρτηση στο Facebook