ΤΑ ΝΕΑ
Για πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ο μοναδικός θεσμός που οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι επιλέγονται από τους πολίτες. Τα υπόλοιπα όργανα και οι θεσμοί, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Το Συμβούλιο, το Δικαστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ επιλέγονται από τους Αρχηγούς Κρατών και Πρωθυπουργών. Δηλαδή, έμμεσα από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, αλλά όχι απ΄ ευθείας από τους ψηφοφόρους.
Στην αρχή το Κοινοβούλιο ήταν ένα πολιτικά χρήσιμο όργανο, μια και σε αυτό ακούγονταν όλες οι φωνές. Με την πάροδο του χρόνου, το Ε.Κ. απέκτησε σταδιακά σημαντική ισχύ. Σήμερα, οι βασικές αρμοδιότητές του είναι
1. Η έγκριση, μαζί με το Συμβούλιο του ετήσιου και του πολυετούς προϋπολογισμού που αποτελεί το 1% του ΑΕΠ των χωρών της Ένωσης.
2. Εγκρίνει μαζί με το Ε. Συμβούλιο τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής.
3. Αποφασίζει για τις διεθνείς συμφωνίες της Ένωσης και τα θέματα διεύρυνσης- πχ Τουρκία-.
4. Εκλέγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει τους Επιτρόπους, κ.α.
Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται εντάσσονται στις πολιτικές ομάδες, δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι συχνά κόμματα που ανήκουν σε μια ομάδα, μπορούν να ψηφίσουν διαφορετικά.
Έτσι, αν υποθέσουμε ότι οι βασικές πολιτικές ομάδες- Συντηρητικοί, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών, χρειάζονται ένα πολύ μεγαλύτερο ‘’μαξιλάρι’’ από τις μισές συν μια ψήφους, ώστε να παραμείνει λειτουργικό το Κοινοβούλιο. Η σημαντική άνοδος των ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών και ακροαριστερών κομμάτων προβλέπεται ότι θα στενέψει το περιθώριο που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την επικείμενη αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα είναι ριζικά αναμορφωμένη τόσο ως προς τους όρους λειτουργίας του ταμείου, όσο και ως το ύψος των χρημάτων, που θα μειωθεί δραματικά. Είναι βέβαιο, ότι πολλοί εκπρόσωποι των δημοκρατικών κομμάτων θα βρεθούν σε μετωπική σύγκρουση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος και κόπος, ώσπου να βρεθούν οι συγκλίσεις που θα πλειοψηφήσουν, δεδομένου οι λαϊκιστές κάθε είδους άλλαξαν τακτική. Βλέποντας ότι, κατά την περίοδο των δραματικών περιπλοκών του Brexit, η κοινή γνώμη μεταστρέφεται δραματικά υπέρ της Ένωσης, αποφάσισαν να εξαλείψουν από τα προγράμματά τους την Έξοδο από την Ε.Ε. ή από το Ευρώ. Η νέα τακτική είναι η δολιοφθορά των θεσμών μέσω της συμμετοχής τους.
Πρόσφατα, ο ισχυρός άνδρας του Brexit, ο κ. Jacob Rees-Mogg δήλωσε ότι αν η Μ. Βρετανία υποχρεωθεί να συμμετάσχει στην επόμενη Ευρωβουλή, τότε θα πρέπει να είναι καθαρό ότι οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα καταστήσουν τον βίο των θεσμών αβίωτο μπλοκάροντας κάθε πρωτοβουλία της Ένωσης, και βάζοντας βέτο σε κάθε άρθρο του κοινοτικού προϋπολογισμού!
Γιατί όμως η μαζική συμμετοχή στις εκλογές μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παράλυσης της Ένωσης; Γιατί σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, ενώ οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις υπερτερούν σημαντικά των διαλυτικών δυνάμεων (70%), η αποχή κατά συντριπτική πλειοψηφία τροφοδοτείται από τις εφησυχάζουσες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τους νέους.
Γι αυτό λοιπόν ‘’τρεχάτε ποδαράκια’’ μου για να ψηφίσουμε όλοι, ανεξάρτητα από ποιο δημοκρατικό κόμμα επιλέξουμε, στις κρισιμότερες Ευρωεκλογές ever..