Γιατί επιμένουν στο καταστροφικό και πανάκριβο Real Estate και το ΣΔΙΤ, στην ΔΕΘ;

Γιάννης Μαγκριώτης 14 Σεπ 2024

Είναι ανεξήγητη, με την κοινή λογική, τόσο η αρχική απόφαση το 2013, όσο και το πάθος και η επιμονή μιας ομάδας ανθρώπων, με την στήριξη των κυβερνήσεων από το 2013 μέχρι σήμερα, να κάνουν τόσο μεγάλο κακό στην πόλη, την ΔΕΘ και την οικονομία της.

 Το 2013, ανέτρεψαν την ομόφωνη θέση όλων των κυβερνήσεων, όλων των κομμάτων, όλων των φορέων της πόλης, να αναπτυχθεί η έκθεση δυτικά, εκτός του ΠΣΘ, σε δημόσιο οικόπεδο και στην θέση της ΔΕΘ, να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη. Και αυτό, πριν εμφανιστούν τα έντονα σημάδια της κλιματικής κρίσης.

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Δυτική Θεσσαλονίκη, στην πράξη όμως της αρνούνται κάθε ανάπτυξη. Μιλούν για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και στην πράξη κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

 Η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην ΕΕ, 2,7 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, όταν το κατώτερο όριο του ΠΟΥ, είναι 10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.
Η χώρα μας είχε δεχθεί γραπτή προειδοποίηση από την Κομισιόν το 2010 να λάβει μέτρα, γιατί και στο κέντρο της πόλης, η αέρια ρύπανση από αιωρούμενα τοξικά σωματίδια ξεπερνούσαν συχνά τα επιτρεπτά όρια.
Φυσικά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, αντιθέτως έχουμε επιδείνωση. Την Άνοιξη του 2023 η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σύντομα θα αρχίσουν τα πρόστιμα.
(Η Ιατρική Θεσσαλονίκης, σε έρευνά της, μιλάει για 1000 πρόωρους θανάτους, ετησίως, λόγω της αέριας ρύπανσης, από αιωρούμενα τοξικά σωματίδια).

 Επειδή το 2013 είμασταν στα μνημόνια, έλεγαν ότι, δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι, αποφάσισαν να δώσουν κίνητρα στους εργολάβους, για να επενδύσουν για την κατασκευή της νέας ΔΕΘ και ένα μέρος πρασίνου.
Τα κίνητρα ήταν, ένα ξενοδοχείο, εμπορικό-επιχειρηματικό κέντρο, πάρκινγκ 2,5 χιλιάδων θέσεων.
Στην αρχή είπαν ότι χρειάζονται 124 εκ. Ευρώ για όλο το έργο και αυτά θα τα έβαζαν οι επενδυτές, οι οποίοι θα τα εκμεταλλεύονταν για να αποσβέσουν και να έχουν και το εύλογο κέρδος.
Το 2022, το κόστος ανέβηκε στα 200 εκ. Ευρώ και τελευταία στα 300. Μάλιστα τα 200 με έμμεσο και άμεσο τρόπο, θα τα βάλει το δημόσιο και τα 100 οι επενδυτές.
Φυσικά το δημόσιο θα τα βάλει από το ΠΔΕ, δεν τολμούν να το ζητήσουν από τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό το Real Estate, από την ΕΕ.
Με 200 εκ. Ευρώ του δημοσίου, κάνουν την καλύτερη ΔΕΘ και ένα αξιοπρεπές Μητροπολιτικό Πάρκο, αν επιμένουν να μείνει η ΔΕΘ στο κέντρο.

Μπορούν να ανακαινισθούν μερικά από τα σημαντικά κτίρια της ΔΕΘ, αντί για τα τρία πανάκριβα υπερδιπλάσια του Παλέ Ντε Σπορ κτίρια, που θέλουν να κατασκευάσουν, για να οργανώνονται εκθέσεις μικρής όχλησης και οι εκθέσεις βαριάς όχλησης, όπως η Agrotika, να οργανώνονται, σε ένα εκθεσιακό κέντρο ελαφράς κατασκευής, στην δυτική πλευρά της πόλης, σε δημόσιο χώρο, εκεί που είχε χωροθετηθεί το 1999, στο πλαίσιο της διεκδίκησης της μικρής Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

 Κάτω από την πίεση των Κινήσεων πολιτών, την πίεση πολλών δημάρχων, αλλά και του νέου δημάρχου που ζήτησε, πάνω από 100 στρέμματα πράσινο, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν πάνω από 100 στρέμματα πράσινου.
Το ερώτημα είναι που θα τα χωρέσουν, αφού δεν αφαιρείται κανένα κτίριο. Θα μιμηθούν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας;
Δυστυχώς για αυτούς, το τραγικό τους σχέδιο αποκαλύφτηκε προχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, από το ΤΑΙΠΕΔ, στην ημερίδα, που διοργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη. Τα στρέμματα που παρουσίασε ήταν 60.
Αργότερα μετά τα έντονα ερωτήματα που δέχτηκαν, είπαν πως αυτό ήταν το αρχικό και ξέχασαν να το αλλάξουν. Όταν τους λέγαμε πριν τρία χρόνια ότι το πολύ 60 στρέμματα θα είναι, ο ακάλυπτος χώρος,  μας έλεγαν ψεύτες, θα είναι έλεγαν το 50% των 175 στρεμμάτων του οικοπέδου.
Ποιος ήταν και τότε και τώρα ο ψεύτης;

 Οι επιλογές τους είναι απολύτως αδιαφανείς.
Στηρίζονται στην υποτιθέμενη ρήτρα εμπιστευτικότητας και ασυλίας, που υπάρχει στον νόμο για τα ΣΔΙΤ, του 2022. Δηλαδή, δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Δυστυχώς θα την δούμε μετά δέκα χρόνια, όταν ολοκληρωθεί το έργο.