Έχουν οι πολίτες πραγματικές ευκαιρίες να ασκήσουν πολιτική επιρροή;
– Πόσο έλεγχο έχουν οι πολιτικοί στη χάραξη δημόσιας πολιτικής;
– Έχουμε μπει στον «χειμώνα» της δημοκρατίας;
Το «Οι Δημοκρατίες σε Κρίση» προσφέρει μια πρωτότυπη και συστηματική αξιολόγηση των πρόσφατων αλλαγών στην πολιτική ζωή των εδραιωμένων δημοκρατιών, όπως η απομάκρυνση των πολιτών από τα κόμματα και η απογοήτευσή τους από τους πολιτικούς, ο ρόλος των μίντια, η διεθνοποίηση της χάραξης δημόσιας πολιτικής, οι νέες μορφές διακυβέρνησης και διαβούλευσης, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η αυξανόμενη επιρροή των ανεξάρτητων αρχών και του δικαστικού σώματος. Εξηγεί πως η αρένα της χάραξης δημόσιας πολιτικής διαχωρίζεται όλο και περισσότερο από την αρένα της κομματικής πολιτικής. Αξιολογεί τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατίες και εξετάζει τις επιπτώσεις κάθε πρόκλησης στην υγεία των δημοκρατικών συστημάτων.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Σε αυτό το βιβλίο, ο Γιάννης Παπαδόπουλος προσφέρει μια περιεκτική και ανησυχητική εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία. Ο κεντρικός ρόλος των κομμάτων και των κοινοβουλίων απειλείται από μη υπόλογους διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνοκράτες, δικαστές, από τη συνεργατική διακυβέρνηση, ομάδες συμφερόντων και διεθνικούς διαμορφωτές κανόνων. Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική. Όμως οι προσπάθειες να δημιουργηθεί μια πιο διαβουλευτική και συμμετοχική δημοκρατία χρειάζεται να ξεκινήσουν διερευνώντας το βάθος του δημοκρατικού ελλείμματος. Ο Παπαδόπουλος είναι ο καλύτερος οδηγός σε αυτήν τη διερεύνηση». (Joshua Cohen, University of California, Berkeley, ΗΠΑ)
«Μια περιεκτική έρευνα των μεταβαλλόμενων πρακτικών και των αντιδράσεων των πολιτών σε αυτές στις «πραγματικές» δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής… Δεν θα είναι έκπληξη για μένα αν αποτελέσει το θεωρητικό και εννοιολογικό πλαίσιο αυτού που θα γίνει το πιο επίμαχο ζήτημα στην πολιτική επιστήμη το επόμενο διάστημα». (Philippe C. Schmitter, European University Institute, Ιταλία)
«Το επιχείρημά του ότι καθώς η δημοκρατία διαδόθηκε σε περισσότερα έθνη σε όλον τον κόσμο υποβαθμίστηκε ως ένα μέσο λαϊκής διακυβέρνησης είναι ισχυρό και προκλητικό. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο που θέτει καίρια ερωτήματα και η σύνθεση βιβλιογραφίας από ποικίλους τομείς το καθιστά μια πολύτιμη συμβολή στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το πώς μετασχηματίζεται η δημοκρατία». (Russell Dalton, University of California, Irvine, ΗΠΑ)