Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ηγηθεί μιας ευρύτατης συμμαχίας των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας με τις δυνάμεις του Πολιτικού Κέντρου, η εμπιστοσύνη των οποίων προς τη ΝΔ κλονίστηκε σοβαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που δεν θέλουν να ξαναδούν την Ελλάδα στο έλεος λαϊκιστικών πειραματισμών, τόνισε στην ομιλία του στην ΚΕ ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.
. Η δημοκρατική παράταξη,- πρόσθεσε- με τη μορφή μιας τέτοιας ισχυρής συμμαχίας θα μπορέσει να σταθεί ανάχωμα στο τσουνάμι των ακραίων φωνών που ενισχύονται εκατέρωθεν δημοσκοπικά και να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα για την προβολή μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί όπως είπε και στην τελευταία του ομιλία από το βήμα του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες»
Το ΠΑΣΟΚ, ως ο εκφραστής των ιδεών και των θέσεων της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, δεν έχει κανένα λόγο - το αντίθετο μάλιστα - να εμπλακεί σε δήθεν λαϊκά μέτωπα που οι στόχοι τους όχι μόνο δεν το αφορούν αλλά το βρίσκουν απέναντι. Προτεραιότητα για τη χώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με θολές και απροσδιόριστες ιδεολογικές συσπειρώσεις αλλά μόνο με αξιόπιστες πολιτικές πρωτοβουλίες, ανέφερε.
Ολόκληρη η ομιλία του ο Γ. Μεϊμάρογλου
Με την απόλυτη ευθύνη των άστοχων και πολλές φορές προκλητικών χειρισμών της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, η χώρα έχει μπει σε μια επικίνδυνη περιδίνηση μέσα σε κλίμα αστάθειας και ρευστότητας του πολιτικού τοπίου. Βασική αιτία του κλίματος αυτού είναι η αδυναμία να δοθούν, από την κυβέρνηση αλλά και συνολικά από το πολιτικό σύστημα, καθαρές και πειστικές απαντήσεις στην κοινωνία που βγαίνει στους δρόμους διεκδικώντας να μάθει την αλήθεια. Μια αλήθεια που θα μεταφραστεί σε καταλογισμό των ποινικών αλλά και των πολιτικών ευθυνών της τραγωδίας των Τεμπών που έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως έγκλημα. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερο καθώς οι εμφανείς προσπάθειες συγκάλυψης των αιτίων - και επομένως και των ευθυνών των πρωταιτίων - οξύνουν το κλίμα έντασης και αναταραχής.
Τα «Τέμπη» δεν έκλεισαν με τις εκλογές του ‘23 όπως προσδοκούσε η ηγεσία της ΝΔ. Από μια άποψη, η ισχυρή αυτοδυναμία της κυβέρνησης αποδείχτηκε η αχίλλειος πτέρνα της καθώς την οδήγησε σε μια αλαζονική επανάπαυση. Η αυταπάτη ότι οι εκλογές θα λειτουργούσαν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις προφανείς ευθύνες του πολιτικού της προσωπικού αποδείχτηκε καταστροφική. Η επανεκλογή, από τους διαγενεακούς οικογενειακούς του ψηφοφόρους, του παραιτηθέντα για λόγους ευθιξίας Υπουργού Μεταφορών δεν οδήγησε στη δικαίωσή του αλλά, αντίθετα, στη διόγκωση της δυσαρέσκειας στο πρόσωπό του. Όπως και το άρον-άρον κλείσιμο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής που αποτέλεσε την ταφόπλακα κάθε ψήγματος κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας.
Όπως γίνεται κάθε φορά σε περιόδους κρίσης εμφανίζονται νέες πολιτικές ευκαιρίες αλλά, ταυτόχρονα, ελοχεύουν και νέοι, σοβαροί κίνδυνοι. Μπροστά σε αυτές τις ευκαιρίες αλλά και τους αντίστοιχους κινδύνους βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική Παράταξη.. Τα Τέμπη έρχονται να επιταχύνουν τις διαφαινόμενες από καιρό αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό με βάση τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών και διεθνώς. Ο Ακροδεξιός λαϊκισμός, ενισχυμένος και από την εκλογή του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες ή διεκδικώντας ρυθμιστικό ρόλο. Οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία άμεσα και αργότερα στη Γαλλία θα είναι αποφασιστικές για τη κατεύθυνση της Ευρώπης.
Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τμήμα των συντηρητικών κομμάτων - σε ορισμένες περιπτώσεις και η ηγεσία τους - επιλέγει να συνταχτεί με την Ακροδεξιά ατζέντα δημιουργώντας απειλητικές για την πορεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας συσπειρώσεις. Τέτοια είναι η συσπείρωση που δημιουργείται σήμερα και στη χώρα μας με τις απόψεις του λαϊκιστή Βελόπουλου, της νεοτραμπικής Λατινοπούλου αλλά και των άλλων κομμάτων του Ακροδεξιού φάσματος να βρίσκουν απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο της Δεξιάς και όχι μόνο. Πολύ περισσότερο που η ανταπόκριση αυτή έχει την ιδεολογική και πολιτική κάλυψη των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ καθώς και μέρους του στελεχικού της δυναμικού.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος επιχειρείται η συγκρότηση νέων «λαϊκών μετώπων» ως απάντηση στην ακροδεξιά απειλή. Στην πραγματικότητα τα μέτωπα αυτά συναγωνίζονται τις τις ακροδεξιές συσπειρώσεις σε αντισυστημικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην πολιτική αστάθεια και τη θεσμική αμφισβήτηση. Αυτό ακριβώς εκπροσωπεί η πρόταση για δήθεν «λαϊκό μέτωπο» στη χώρα μας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, του Μέρα 25 κλπ. Στην πράξη πρόκειται για επιχείρηση τεχνητής συγκόλλησης των διασπασθέντων κομματιών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επιστροφής Τσίπρα, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει αυτή την εβδομάδα για το «Κράτος Δικαίου» απευθυνόμενος προφανώς στους εναπομείναντες Λωτοφάγους αυτής της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ, ως ο εκφραστής των ιδεών και των θέσεων της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, δεν έχει κανένα λόγο - το αντίθετο μάλιστα - να εμπλακεί σε δήθεν λαϊκά μέτωπα που οι στόχοι τους όχι μόνο δεν το αφορούν αλλά το βρίσκουν απέναντι. Προτεραιότητα για τη χώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με θολές και απροσδιόριστες ιδεολογικές συσπειρώσεις αλλά μόνο με αξιόπιστες πολιτικές πρωτοβουλίες. Γι αυτό και οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκεκριμένες, στοχευμένες και ρεαλιστικές. Από την άποψη αυτή η προετοιμασία και διεξαγωγή των περιφερειακών συνδιασκέψεων εν όψει του προγραμματικού συνεδρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η αντιπολιτευτική μας στρατηγική - δείγμα του τρόπου της αυριανής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - πρέπει να παίρνει υπ’ όψη της την επικαιρότητα και τα δημοσιεύματα του τύπου αλλά, κυρίως, πρέπει να στηρίζεται στις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις μας.
Γι αυτό και παράλληλα με την αναγκαία επιμονή στον καταλογισμό των ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων, απαιτείται και η κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων που θα αποκλείουν κάθε πιθανότητα επανάληψης της τραγωδίας. Σχεδίου προτάσεων για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ μακριά από το διαχρονικό πελατειακό κράτος και ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού και των πολιτών γενικότερα. Σχεδίου προτάσεων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης όπως για παράδειγμα η πρότασή μας για εκλογή των δικαστών αντί για τον διορισμό τους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται περισσότερη Δικαιοσύνη και περισσότερη Δημοκρατία και όχι την αντισυστημική δήθεν κατάλυσή τους.
Για το σκοπό αυτό το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ηγηθεί μιας ευρύτατης συμμαχίας των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας με τις δυνάμεις του Πολιτικού Κέντρου, η εμπιστοσύνη των οποίων προς τη ΝΔ κλονίστηκε σοβαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που δεν θέλουν να ξαναδούν την Ελλάδα στο έλεος λαϊκιστικών πειραματισμών. Η δημοκρατική παράταξη, με τη μορφή μιας τέτοιας ισχυρής συμμαχίας θα μπορέσει να σταθεί ανάχωμα στο τσουνάμι των ακραίων φωνών που ενισχύονται εκατέρωθεν δημοσκοπικά και να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα για την προβολή μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί όπως είπε και στην τελευταία του ομιλία από το βήμα του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».