Τις τελευταίες ημέρες, την επικαιρότητα και τον σχολιασμό της, απασχολούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την Ισλαμιστική οργάνωση των Ταλιμπάν να καταλαμβάνει την πρωτεύουσα Καμπούλ, πανηγυρίζοντας την κατάληψη της εξουσίας, στόχος που εν προκειμένω, είχε τεθεί προτού εκκινήσει η δρομολογημένη διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανικών και των Νατοϊκών στρατευμάτων από την χώρα.
Και θεωρούμε πως αυτό συνιστά ένα σημείο-κλειδί για να αντιληφθούμε τις εξελίξεις στη χώρα της Ασίας που λειτουργεί ως στρατηγικό πέρασμα που ευρίσκεται επί σημαντικών (γεω-πολιτικά) διαδρομών, στο βαθμό που, αρκετές εκ των αναλύσεων των τελευταίων ημερών μοιάζουν σαν να ανακάλυψαν το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν μόλις τις τελευταίες δέκα περίπου ημέρες, όταν και έγινε ευρύτερα γνωστό ό,τι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταλάβει σειρά αστικών κέντρων, επικεντρώνοντας το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ.
Όμως, η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στη χώρα διαφέρει, με την προώθηση της εκστρατείας των Ταλιμπάν να έχει εκκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, να τροφοδοτείται από την στασιμότητα που παρουσίασαν οι διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Αφγανικής κυβέρνησης, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα του Κατάρ, και να ενισχύεται, τόσο από την διαδικασία και δη, την εξελισσόμενη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών από την χώρα, όσο και από την χαμηλή ικανότητα της Αφγανικής κυβέρνησης να αυξήσει την κοινωνικοπολιτική απήχηση και νομιμοποίηση της, εκεί όπου, ακόμη και εάν δεν ?σύρθηκε? σε μία σύγκρουση που δεν μπορούσε να αποφύγει, η κυβέρνηση της χώρας δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις επί του πεδίου τακτικές που εφήρμοζαν οι Ταλιμπάν.
Το αποτέλεσμα δεν υπήρξε προδιαγεγραμμένο, αλλά ενδεικτικό της ?επιτυχίας? των Ταλιμπάν να εμβαπτισθούν στα νάματα της ?αντι-κατοχικής? και ?αντιστασιακής? δράσης, καταφέρνοντας να βρουν πρόσφορο πεδίο αύξησης της επιρροής τους και μεταξύ των νεότερων γενεών και των κατοίκων των αστικών κέντρων του Αφγανιστάν, με την κατάληψη της εξουσίας πλέον να διευκολύνεται από την στάση της Αφγανικής κυβέρνησης, που επέλεξε την αποχώρηση της, καθιστώντας, την τελευταία στιγμή, την όλη διαδικασία, παράδοξα ειρηνική, η οποία όμως, δεν παύει να εμπεριέχει το πρόσημο της επιλεκτικής βίας που άσκησαν οι Ταλιμπάν.
Η οργάνωση μετεξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ανα-νοηματοδοτώντας την δράση της και θέτοντας νέα διακυβεύματα, στρεφόμενη σε καταφάσεις εκεί όπου άλλοι αντίκριζαν αρνήσεις, προβάλλοντας την δική της κοσμο-αντίληψη, ως την πλέον ?ικανότερη? στο να απαντήσει στις ανάγκες των κατοίκων του Αφγανιστάν, θέτοντας εκ νέου προκλήσεις (βλέπε γυναικεία δικαιώματα/μετανάστευση), σε κράτη και σε διεθνείς οργανισμούς, σε μία, εν ευρεία εννοία συμπεριληπτική κουλτούρα, λίγα χρόνια μετά την συγκρότηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου με πυρήνα την οργάνωση του ?Ισλαμικού Κράτους? σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.
Πέρα από το κινηθούμε με τους επι-γενόμενους όρους μίας κατά Huntington, ?σύγκρουσης πολιτισμών,? μπορούμε να αναφέρουμε πως ήδη στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν συνιστούν την ?ενσάρκωση? ενός ?οράματος? το οποίο και συντίθεται από τις όψεις μίας ?ορθής επανα-Αφγανοποίησης.?
Ήδη, χώρες και οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, διακήρυξαν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, για επίδικα που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την μετανάστευση και την δυνατότητα ελέγχου της. Θεωρούμε όμως, πως σε αυτές οι συνομιλίες οφείλουν να τεθούν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες και θα σχετίζονται με την προστασία της γυναικείας ζωής και ακεραιότητας, με την διασφάλιση ό,τι οι Ταλιμπάν δεν θα ασκήσουν βία προς πρόσωπα που αντιτίθενται στην πολιτική τους. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την χώρα.