Η Χώρα με τους περισσότερους γιατρούς στον Κόσμο. Κάτι που η Ελληνική Κοινωνία σκόπιμα αγνοεί, ακόμη και Πολιτικοί μας που διετέλεσαν Υπουργοί Παιδείας και Υγείας. Γιατροί οι περισσότεροι φίλοι μου, γιατρός και η σύζυγός μου. Σε κανένα επάγγελμα δεν νοιώθω κοντύτερα και ποιο οικεία. Και για κανένα δεν τρέφω μεγαλύτερο σεβασμό, ανάμικτο με άλλα αισθήματα.
Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για το άρθρο που θέλω να γράψω και που νομίζω απαραίτητο εν όψει του Νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που αυτή η απίθανη Κυβέρνηση έφερε για ψήφιση …ντάλα Καλοκαίρι. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο Νόμος των Γιατρών, για τους Γιατρούς. Ακόμη και οι …Υπουργοί που το φέρνουν στη Βουλή, γιατροί (λένε πως) είναι.
Μετά τους δικηγόρους, Γιατροί είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη Βουλή, από όλα τα επαγγέλματα. Μάλλον οι περισσότεροι και ανάμεσα σε αυτούς που τα τελευταία 20 χρόνια «εποίκησαν» τον παράδεισο της Τζιας, της Μυκόνου και άλλων επώνυμων νησιών. Ισως γι’ αυτό, γιατρός είναι το «όνειρο» και κάθε μαμάς για την κορούλα της, έστω και αν συχνά βρίσκονται, πάντα ανώνυμα, σε μονόστηλα εφημερίδων σε σχέση με φορολογικές ιστορίες.
Πιθανότατα το… δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα στην ιστορία, ο Γιατρός έχει μία ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας. Μπορεί κάποιοι, λίγοι, στην Ελλάδα να μην χρειαστούμε ποτέ Δικηγόρο, ακόμη και … Παππά, ίσως, αλλά γιατρό θα βρούμε στο δρόμο μας, οπωσδήποτε. Και τότε, ακόμη και αν είναι φίλος, η σχέση μας είναι …υπαρξιακή. Με αυτήν τη σχέση ασχολείται τώρα το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ).
Η ΠΦΥ είναι ή πρέπει να είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Θεωρητικά, είναι, μάλιστα, αυτό που θα κρατήσει τον πολίτη μακριά από το υπόλοιπο σύστημα υγείας όσο γίνεται, και θα τον βοηθήσει να το «αξιοποιήσει» όταν χρειασθεί. Ο γιατρός της ΠΦΥ είναι σαν το ΚΕΠ που, θεωρητικά, κρατάει τον Πολίτη μακριά από το υπόλοιπο … Δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα. Ο γιατρός της ΠΦΥ, συμβουλεύει, κάνει μία πρώτη έρευνα και διάγνωση και καθοδηγεί, όταν χρειάζεται για τα …περαιτέρω.
Αναπόφευκτα, η συζήτηση για την ΠΦΥ περνάει γρήγορα στα …περαιτέρω. Κεντρικά σημεία η πρόσβαση του πολίτη – αρρώστου στις άλλες μορφές φροντίδας υγείας, φαρμακευτική, νοσοκομειακή και χρόνια φροντίδα. Ισως γι’ αυτό, ο γιατρός της ΠΦΥ, άστοχα νομίζω, ονομάστηκε «θυρωρός-φύλακας». Ισως καλύτερα θα ήταν να τον βλέπουμε σε ρόλο … καθοδηγητή.
Η Ιατρική Επιστήμη είναι σαν ένα Μουσείο που προσθέτει «αίθουσες» συνεχώς, που ανανεώνεται με νέα επιτεύγματα. Για να καθοδηγήσει ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει καλά τί … περιέχει το ταξίδι. Όχι τί διάβασε κάποτε στο υπέροχο «βιβλίο» της Ιατρικής επιστήμης, αλλά τί προστίθεται κάθε μέρα. Γι’ αυτό, ο γιατρός της ΠΦΥ δεν είναι φύλακας -εισόδου, αλλά Οδηγός. Η περιπέτεια της Υγείας του Ανθρώπου χρειάζεται κάποιον να τον καθοδηγεί στο …ταξίδι όχι κάποιον απλά να του ανοίγει την πόρτα, ίσως και με φιλοδώρημα.
Το Ταξίδι της Υγείας μπορεί να είναι μακρύ, ακόμη και επικίνδυνο. Συχνά οδηγεί σε ασφαλές λιμάνι, αλλά υπάρχουν και οι …ξέρες. Ακόμη και τα καλύτερα καράβια χρειάζονται οδηγό για να δέσουν στο λιμάνι. Ο γιατρός της ΠΦΥ είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πού και πώς θα καθοδηγήσει τον άρρωστο-πελάτη του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ νοσοκομείου και γιατρού. Ειδικά αν ο γιατρός πρέπει να μεσολαβήσει για την εισαγωγή του αρρώστου.
Το Νοσοκομείο δεν είναι «αδιάφορο» στο πόσοι και ποιοι γιατροί θα έχουν δικαίωμα παραπομπής στις υπηρεσίες του. Το πόσο καλά διαγνωσμένος είναι ο άρρωστος καθορίζει τη νοσοκομειακή του πορεία, αλλά και την …αποθεραπεία του. Φαντάζομαι, λοιπόν, ένα σύστημα όπου ο γιατρός «πιστοποιείται» από το νοσοκομείο για να αποκτήσει «δικαίωμα παραπομπής» σε ένα νοσοκομείο. Φαντάζομαι, επίσης, το γιατρό της Πρωτοβάθμιας να λειτουργεί μαζί με άλλους ειδικούς γιατρούς, σε Ομάδες και επαγγελματικές σχέσεις με άλλες μορφές φροντίδας υγείας όπως η Χρόνια και η Ψυχική Υγεία.
Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν στο Νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή. Άλλωστε, το μόνο που ενδιαφέρει είναι οι … διορισμοί γιατρών και, μάλιστα, με ξένα …κόλλυβα. Λεφτά από το ….ΕΣΠΑ, που, για όποιον δεν ξέρει, είναι το …Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ανάπτυξη μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μόνο στο … μυαλό ενός Πολλάκη