Τα συλλαλητήρια αποτελούν πια παρελθόν. Τίποτα δεν μπορεί βέβαια δεν αποκλείει να δούμε μια νέα κοινωνική κινητικότητα η και μεγάλα ξεσπάσματα στο μέλλον ανάλογα με τιε εξελίξεις. Δεν αντέχω να διαβάζω ανοησίες γραμένες όλες αυτές τις μέρες από στημένους και μη κονδυλοφόρους.
Γι αυτό ας καταγράψουμε κάποιες αλήθειες .
– Τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ήταν τεράστια και μεγαλειώδη. Η συζήτηση για το πόσοι ακριβώς συμμετείχαν δεν έχει καμμία απολύτως αξία. Γι αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα μειώσει, να τα ενοχοποιήσει ποικιλότροπα και στην συνέχεια να ξεχαστούν.
– Όταν μιλάς για τέτοια λαική συμμετοχή, είναι αστείο να παρουσιάζεται ως συγκέντρωση ακροδεξιών, Χρυσαυγιτών και ύποπτων στοιχείων. Στο Σύνταγμα κατέβηκαν πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε καταγράφουν μια οριζόντια στα κόμματα αντίδραση στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και μια αντίθεση σε κάθε Συμφωνία που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ως συνθετικό.
– Είναι προκλητικό να προσπαθούν να γραφικοποιήσουν τους συμμετέχοντες οι αρχιτέκτονες της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης του λαού στην νεότερη ιστορία της χώρας , οι ακραίοι λαικιστές που μας κυβερνούν , αυτοί που συμμετείχαν στο Κίνημα των αγανακτισμένων μαζί με την Χρυσή Αυγή και έριξαν μια Κυβέρνηση σε συνεργασία με την νεοναζιστική, εγκληματική οργάνωση.
– Τα Συλλαλητήρια οργανώθηκαν μεν για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά μετατράπηκαν σε ένα μαζικό γαμώτο για ότι ζει κοντά 10 χρόνια η ελληνική κοινωνία. Γαμώτο για την υπερφορολόγηση, γαμώτο για την φτωχοποίηση, γαμώτο γιατί δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Γι αύτό κατέβηκαν πολλές χιλιάδες πολίτες αυθόρμητα που μπορεί να μην νοιάζονται και καθόλου για το Σκοπιανό , τουλάχιστον ως κυρίαρχο θέμα για την ζωή τους.
– Η Κυβέρνηση άρχισε την διαπραγμάτευση σε ευνοικές συνθήκες λόγω της Κυβερνητικής Αλλαγής στα Σκόπια και κατέληξε να τροφοδοτήσει ένα ρεύμα επιστροφής στο παρελθόν.Προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα για την Ν.Δ , να διεμβολίσει πρόθυμους από την Κεντροαριστερά και κατόρθωσε να αυτοδιαλυθεί ουσιαστικά και να επιστρέψει την συζήτηση στο 1992, ενώ ενδιαμέσως υπήρχαν θετικά βήματα τόσο με την ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 ,όσο και με το Βουκουρέστι. Κατόρθωσε να φέρει απέναντί της την μεγάλη πλειοψηφία του λαού .
– Μ΄αυτή την έννοια ο μεγάλος χορηγός των συλλαλητηρίων ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που καλλιέργησε ένα ρεύμα εθνικολαικισμού που έχει μπολιάσει την ελληνική κοινωνία και έχει σηματοδοτήσει μια συντηρητικοποίηση.
– Ασφαλώς η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τώρα εισπράτει ότι έκανε ο ίδιος. « Όταν κατουράς στην θάλασσα , θα το βρεις στο αλάτι » έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης .Τώρα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ξέροντας ότι πέραν των άλλων , λίγοι πιστεύουν οτι μπορεί να προχωρήσει επιτυχημένα. Άλλωστε, ότι και να λένε , θα προτιμούσε να σκαλώσει μια Συμφωνία με ευθύνη των Σκοπίων.
– Ασφαλώς Συμφωνία μπορεί να υπάρχει μόνο αν είναι πακέτο με όλα τώρα και με σύνθετη ονομασία.Κάθε τι άλλο, απλά δεν περνάει .
Αυτές κατ΄αρχήν οι παρατηρήσεις…