Οδεύει η γερμανική κεντροαριστερά προς τη μεγαλύτερη ήττα της των τελευταίων ετών; Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με απόλυτη βεβαιότητα , οι δημοσκοπήσεις όμως σίγουρα αυτό δείχνουν .
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν μόλις 20% των ψήφων και βρίσκονται πολύ κάτω από τις προβλέψεις του περασμένου Ιανουαρίου.
Αν δε επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις αυτές στις 24 Σεπτεμβρίου το SPD θα έχει πάρει το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Χαμηλότερο και από τις εκλογές του 2009 και του 2013.
Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ βρίσκονται μπροστά με διαφορά 17 ποσοστιαίων μονάδων.
Δημοσίως οι αξιωματούχοι των Σοσιαλδημοκρατών εκφράζουν ως άλλες Πολυάννες την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα των εκλογών . Και λένε μάλιστα ότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι που έρχονται στις συγκεντρώσεις τους και πως η ατμόσφαιρα στους δρόμους δεν αντανακλά τις δημοσκοπήσεις.
Ήδη όμως τα μαχαίρια έχουν βγει για τον Μάρτιν Σουλτς και υπάρχουν πολλοί βουλευτές του SPD που του ασκούν σκληρή κριτική για τα λάθη που εκτιμούν πως έκανε στην προεκλογική εκστρατεία. Και όσο χειρότερα πηγαίνει το SPD δημοσκοπικά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση προς τον Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί την επόμενη μέρα.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται άλλωστε είναι αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα θελήσουν και πάλι να συμμετέχουν στο μεγάλο συνασπισμό. Πολλές είναι εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν αυτοκτονία για το κόμμα.
Ιδιαίτερα αν πάρει μικρότερο ποσοστό από το 25.7% που πήρε το 2013 . Τότε λένε οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να πάμε οπωσδήποτε στην αντιπολίτευση .
Τα λάθη στρατηγικής ήταν πολλά και έγιναν από την αρχή με τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία . Εκεί ο Μάρτιν Σουλτς εμπιστεύτηκε τους τοπικούς ηγέτες και το κόμμα υπέστη σαρωτική ήττα από την οποία δεν μπόρεσε να ανακάμψει.
Εκεί ο Μάρτιν Σουλτς έπρεπε να είχε κάνει αισθητή την παρουσία του αλλά επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ.
Και όταν τελικά άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης πράγμα τελείως άτοπο όταν απευθύνεσαι στους πολίτες μίας χώρας που ευημερεί , που έχει ισχυρό κοινωνικό κράτος και πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας. Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και δεν έχουν καμία διάθεση για αλλαγή.
Και τα προβλήματα συνεχίστηκαν . Ο διευθυντής της καμπάνιας του Μάρτιν Σουλτς και στενός του φίλος αρρώστησε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft που ελέγχεται από το Κρεμλίνο φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση το SPD.
Στην πιο πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών προσπάθησε να δείξει ότι είναι παιδί του λαού. Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και στον αστυνομικό πατέρα του και έκανε το λάθος να αρχίσει να αγγίζει τον κόσμο που του έθετε τις ερωτήσεις . Αυτή η οικειότητα τους έκανε να νιώσουν αμήχανα και σε πολλές περιπτώσεις άσχημα.
Αυτή η τακτική δεν φαίνεται να τον ωφελεί.
“Δεν με πείθει “ λέει η Σουζάνα , κοινωνική λειτουργός από τη Λειψία, “ τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τράμπ είναι χαρισματικός ενώ ο Σουλτς καθόλου “ προσθέτει.