Γερμανία: Πού οφείλεται η άνοδος των μικρών κομμάτων

Οντίν Λιναρδάτου 21 Σεπ 2017

Λένε ότι τις εκλογές σε μία χώρα τις κρίνει η οικονομία . Αυτό ισχύει αναμφισβήτητα  και για τη Γερμανία για αυτό και η σημερινή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί.
‘Ομως δεν είναι όλα ρόδινα ούτε στη Γερμανία μια που και εκεί τα στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια , δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα.
Τον Μάιο του 2017 η Γερμανία είχε  2,5 εκατομμύρια ανέργους . Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων 25 ετών. Την ίδια ώρα όμως 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται ουσιαστικά από τα κοινωνικά επιδόματα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται όσοι δεν κερδίζουν αρκετά για να ζήσουν οι ίδιοι  και τα παιδιά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν τίθενται πολλά ερωτήματα.
Θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να επενδύσει σε υποδομές ; Θα πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις ;
Μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι από τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν  τα τελευταία χρόνια και κινήθηκαν στο 2% δηλαδή  πάνω από τον πληθωρισμό. ‘Ομως είχαν προηγηθεί πολλά χρόνια μιας ευρύτερα συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής. Την ώρα που οι Γερμανοί είδαν το πραγματικό τους εισόδημα -λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό- να μειώνεται από  2000 μέχρι το  2011 κατά 1,8%, στη Δανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία οι αυξήσεις κινήθηκαν σε αυτό το διάστημα μεταξύ 10% και 16%.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη προαναγγείλει μείωση των φόρων για τα μεσαία και μικρά εισοδήματα .
Τα έξοδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το κόστος της ενεργειακής στροφής, τα ευρωομόλογα αλλά και ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι επίσης ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ τους γερμανούς πολίτες.

Ίσως για αυτό και τα τελευταία  24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν σημαντικό έδαφος ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.  Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ  (Frankfurter Allgemeine Zeitung) έδειξε ότι
η  ένωση των χριστιανικών κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου στα τέλη Αυγούστου και υποχωρεί στο 36,5%. 2% χάνουν και οι Σοσιαλδημοκράτες  που καταποντίζονται στο 22%.
Σκληρή συνεχίζει να είναι την ίδια ώρα η μάχη για την τρίτη θέση που έχει ρυθμιστικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης και την οποία φαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις σχεδόν όλα τα μικρότερα κόμματα.
Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν μια μονάδα και σκαρφαλώνουν στο 11%, κατά δυο μονάδες ενισχύεται το ακροδεξιό , ρατσιστικό κόμμα  Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που με 10% εξακολουθεί να αποσπά διψήφιο ποσοστό, ενισχυμένο κατά μια μονάδα και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 9% ενώ οριακή αύξηση (+0,5%) παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Πρασίνων (Grune) που διαμορφώνονται στο 8%.
Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης δυο είναι τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια: είτε η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού -σενάριο που προεξοφλούν πολλοί αναλυτές- είτε ένα εντελώς νέο για τη χώρα σχήμα, μια συγκυβέρνηση CDU/CSU, FDP (Φιλελεύθεροι ) και Πρασίνων που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Γερμανία και θεωρείται ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.