Γερμανία: Κάνει πίσω ο Σουλτς- Κοινή συνάντηση Μέρκελ, υπό την πίεση Στάινμάγιερ

Οντίν Λιναρδάτου 24 Νοε 2017

Η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στους  γερμανούς  Σοσιαλδημοκράτες για να δεχτούν να συνομιλήσουν με την Ανγκελα Μέρκελ μετά το βατερλό με τους Φιλελεύθερους  είχε αποτελέσματα.  Ο Μάρτιν Σουλτς έκανε αρκετά βήματα πίσω και δήλωσε πως θα συναντηθεί άμεσα με τη γερμανίδα καγκελάριο για να συζητήσουν. Αλλά μέχρι εκεί. Όπως διευκρίνισε ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών η συζήτηση δεν συνεπάγεται και τον σχηματισμό του Μεγάλου Συνασπισμού.
Βέβαια μόλις την περασμένη Δευτέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών των Χριστιανικών Κομμάτων με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους ο Μάρτιν Σουλτς δήλωνε πως  το κόμμα του θέλει νέες εκλογές και πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί ξανά με την κ. Μέρκελ.
Από τη Δευτέρα όμως και έπειτα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.
Οι Σοσιαλδημοκράτες συνεδρίασαν επί οκτώ ώρες για να αποφασίσουν το επόμενο βήμα τους και ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ( σοσιαλδημοκράτης και αυτός) συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με τον Μάρτιν Σουλτς στην προσπάθεια του να τον πείσει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την καγκελάριο . Και τα κατάφερε.
Βέβαια οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους πως οι συζητήσεις δεν προϋποθέτουν και συμφωνία  για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού .
Πολλοί σοσιαλδημοκράτες προκρίνουν τη λύση του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Ανγκελα Μέρκελ με τους ίδιους να τη στηρίζουν σε αυτά με τα οποία   συμφωνούν όπως π.χ στα θέματα του προϋπολογισμού και της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην ΕΕ.
Άλλοι πάλι εκτιμούν πως αν θέλει το SPD να επιβάλλει τις δικές του πολιτικές σε αρκετά θέματα τότε θα πρέπει να μπει στην κυβέρνηση όσο και αν αυτό είχε στο παρελθόν αρνητικές συνέπειες.
Αναλυτές λένε πως οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να διαχειριστούν τις επερχόμενες συνομιλίες με μεγάλη προσοχή για να μη δώσουν την εντύπωση πως μία ακόμη φορά πέφτουν στην αγκαλιά της κ. Μέρκελ.
Ο Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ , πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου υποστηρίζει πως τα απλά μέλη του κόμματος , οι απλοί , πιστοί ψηφοφόροι του μπορεί να είναι έτοιμοι  να στηρίξουν  μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ αλλά όχι και μία συμφωνία για επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού.
Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες δεν φαίνεται να επιθυμούν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και θα πιέσουν για τον μεγάλο συνασπισμό.
Σύμφωνα με τον Economist μεγάλη πίεση στους σοσιαλδημοκράτες δεν ασκεί  μόνο ο γερμανός πρόεδρος αλλά και ο πρώην αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τα Ηλύσσια Πεδία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις και από τους επιχειρηματικούς κύκλους της Γερμανίας οι οποίοι φοβούνται ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας .
Ο Μάρτιν Σουλτς βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία και αν δεν χειριστεί με προσοχή την κατάσταση τότε είναι πιθανό να χάσει και τη θέση του . Μετά την ταπεινωτική ήττα του SPD στις εκλογές ο κ. Σουλτς αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα μια που δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμούσαν να τον δουν να παραιτείται και τη θέση του να παίρνει είτε η δημοφιλής πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου – Δυτική Πομερανία Μανουέλα Σβέσινγκ είτε ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.
Μία λύση που μπορεί ενδεχομένως να γίνει δεχτεί και από τα δύο στρατόπεδα είναι το SPD να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας στην οποία όμως εκτός από τα Χριστιανικά κόμματα θα συμμετέχουν και οι Πράσινοι . Σε αυτή την περίπτωση οι σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίζουν τα περισσότερα νομοσχέδια που θα αφορούν ζητήματα άμυνας , ΕΕ και  προϋπολογισμού με αντάλλαγμα την ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στόχος τους να μπορέσουν να επικοινωνήσουν στους πολίτες τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους και τους Χριστιανοδημοκράτες έτσι ώστε όλα τα θετικά να μην τα καρπώνεται η Άνγκελα Μέρκελ.
Σε κάθε περίπτωση  οποιαδήποτε απόφαση παρθεί μετά τις συνομιλίες θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα  από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και μετά να εφαρμοστεί.
Ο εφιάλτης των νέων εκλογών φαίνεται πάντως να απομακρύνεται όπως και ο σχηματισμός κυβέρνησης πλειοψηφίας χωρίς την κ. Μέρκελ στη θέση του καγκελάριου  .
Τελευταία δημοσκόπηση φέρει το 58% των Γερμανών να θέλουν την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.