Είκοσι χρόνια πριν κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ψηφίστηκε Οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εξάλειψη διακρίσεων με βάση την εθνικότητα, το θρήσκευμα , τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την αναπηρία στο χώρο της εργασίας και της οικονομίας.
Την οδηγία αυτή είχα εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις σε όλες τις χώρες και αποδοχή από το Συμβούλιο έγινε οδηγία της ΕΕ. Σήμερα είναι Εθνική Νομοθεσία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδεκτή από τις κοινωνίες τους.
Η διαβούλευση και ο πολιτικός διάλογος σε κάθε χώρα είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεγάλη ένταση.
Θυμάμαι τον Ιρλανδό Υπουργό Εργασίας να μπαινοβγαίνει και να ζητά διαλείμματα στο Συμβούλιο γιατί διαπραγματευόταν με έξι Εκκλησίες.
Το μείζον θέμα του ήταν το αν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ή γυναίκες μπορούσαν να είναι εκπαιδευτικοί ιδιαίτερα στα σχολεία των Εκκλησιών…Τελικά μπορούσαν!
Η εμπειρία εκείνων των χρόνων με οδήγησε στο να παρακολουθώ είκοσι χρόνια τώρα τον διάλογο που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρώντας τα σοβαρά επιχειρήματα προσωπικά, ηθικά, νομικά και ασφαλώς, πολιτικά.
Επιχειρήματα τα οποία αφενός πείθουν για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών αλλά και ακραίες προσεγγίσεις που οδηγούν σε κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις όπως αυτές που συμβαίνουν στις ΗΠΑ.
Μετά από μεγάλη εσωτερική και σοβαρή αναζήτηση συμφωνώ με τον γάμο των ομοφύλων και την συνεπαγόμενη τεκνοθεσία.
Η διαδρομή μου, από το κοριτσάκι της επαρχίας και της πατριαρχικής οικογένειας, στη βουλευτική θητεία, δηλαδή στην άμεση επαφή με τους πολίτες, τα προβλήματα τους και τις απόψεις τους, και την ευρωπαϊκή πολιτική, δηλαδή την ώσμωση κοινωνικών και θεσμικών ζητημάτων με έκανε να ψάχνω πάντα σε βάθος και να «ταλαιπωρώ» την διαμόρφωση τελικών απόψεων.
Ελπίζω ότι η διαβούλευση για το αναμενόμενο νομοσχέδιο και οι υποχωρήσεις σε σχέση με τα αιτήματα θα δώσει την δυνατότητα συναινέσεων χωρίς μείζονες κοινωνικές απορρίψεις.
Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι τα επόμενα βήματα θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν σε βάθος χρόνου.
Σημαντική παράμετρος για τον πολιτικό διάλογο ο οποίος όπως πάντα, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις παίρνει δογματικά χαρακτηριστικά είναι ο σεβασμός της αντίθετης άποψης.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.kathimerini.gr