Γαλλία: Τι έδειξε η τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία

Οντίν Λιναρδάτου 21 Μαρ 2017

Δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν χθες το βράδυ στη Γαλλία  την τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα.
Οι πρώτες  δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι νικητής ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν , ο ανεξάρτητος υποψήφιος που δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα και  βρίσκεται στην πολιτική σκηνή του τόπου μόλις τρία χρόνια.
Ο 39χρονος  Μακρόν τα κατάφερε πολύ καλά και μπόρεσε να αντικρούσει με επιτυχία όλες τις επιθέσεις που δέχτηκε από τους αντιπάλους του .  Οι ψηφοφόροι τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τον Μακρόν και έτσι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να δείξει στα εκατομμύρια των γάλλων ψηφοφόρων πως δεν είναι μόνο  νέος και άπειρος αλλά πως έχει βάθος , ικανότητες και γνώσεις για να κυβερνήσει τη χώρα.
Ο Μακρόν απάντησε ήρεμα και πειστικά σε κάθε επίθεση της Μαρίν Λεπέν , η οποία ας μη ξεχνάμε είναι δεινή ρήτορας και πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν την κατηγόρησε για ανήθικη  ρητορική που  στοχεύει στον βαθύ διχασμό των  Γάλλων.
Η Μαρίν Λεπέν από την άλλη απέφυγε τις ειρωνείες και προσπάθησε να εμφανιστεί ευγενική και έκανε πως ακούει προσεκτικά τις απαντήσεις των αντιπάλων της. Και είναι γεγονός πως κανένας από τους αντιπάλους της ούτε ο Μακρόν , ούτε ο Φιγιόν ούτε ο Αμόν ούτε ο Μελανσόν κατάφεραν να την κάνουν να κάνει το μοιραίο λάθος .
Ουσιαστικά με το ντιμπέιτ αυτό αρχίζει η πιο δύσκολη φάση της  προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία . Οι εκλογές άλλωστε απέχουν μόνο ένα μήνα ( 23 Απριλίου είναι ο πρώτος γύρος).
Αναφορές έγιναν και στη Γερμανία. Ο  δεξιός Φιγιόν των σκανδάλων  επέκρινε τον Μακρόν επειδή  υπερασπίζεται την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ. Η  Μαρίν Λεπέν είπε αρκετές φορές πως  δεν θέλει να γίνει η αντικαγκελάριος της κυρίας Μέρκελ.  Και στο παρελθόν έχει πολλές φορές κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αυτή είναι που δίνει γραμμή στην ΕΕ. Ο Μακρόν απτόητος  τάχθηκε υπέρ της  στενής συνεργασίας με το Βερολίνο.
Τώρα στη Γερμανία ειδικοί προσπαθούν να αναλύσουν το φαινόμενο Μάρτιν Σουλτς ενώ όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρλαντ στα σύνορα Γερμανίας – Γαλλίας .
Και αυτό γιατί αυτές οι εκλογές θεωρούνται το πρώτο τεστ για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον νέο ηγέτη τους.
Μέχρι πρότινος η δημοφιλής υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και στενή συνεργάτιδα της Ανγκελα Μέρκελ  Αννεγκρέτ Κράμπ Καρενμπάουερ ήταν το απόλυτο φαβορί . Τότε κινδυνεύει να χάσει από τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλο της.
Η κ. Καρεμπάουερ υποστηρίζει πως αν το SPD κερδίσει , όλοι θα το δουν σαν σημάδι μιας μεγάλης στροφής στη Γερμανία. Αν όμως κερδίσει το CDU θα μπορούμε να πούμε ότι η δυναμική του Μάρτιν Σουλτς υποχώρησε.
Το Σάαρλαντ είναι ένα  κρατίδιο στο οποίο αν και  τα εργατικά συνδικάτα της βιομηχανίας του χάλυβα και του άνθρακα ήταν πολύ  δυνατά  , μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι Χριστιανοδημοκράτες  ήταν εκείνοι που κέρδιζαν σχεδόν κάθε φορά της εκλογές και όχι οι Σοσιαλδημοκράτες.
Τώρα όμως αν και τα ποσοστά ανεργίας στο κρατίδιο είναι χαμηλά , η τοπική οικονομία πάει καλά και δουλειές υπάρχουν οι πολίτες νιώθουν έντονη δυσαρέσκεια και ανασφάλεια. Τους προβληματίζει η προσφυγική κρίση αλλά και η παγκοσμιοποίηση .
Πρώτη φορά άλλωστε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αναμένεται να μπει στην τοπική βουλή.
Η ρητορική του Μάρτιν Σουλτς ότι θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του απλού ανθρώπου πείθει τους Γερμανούς και ήδη οι νέες δημοσκοπήσεις στο Σάαρλαντ , που τον Ιανουάριο έδιναν 38% στους Χριστιανοδημοκράτες και 26% στους Σοσιαλδημοκράτες , φέρουν τώρα τους υποψήφιους των δύο κομμάτων να δίνουν μάχη σώμα με σώμα : 35% CDU , 34% SPD.
Που οφείλεται όμως η τόσο  μεγάλη δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς ; Τι κάνει καλύτερα από τους προηγούμενους ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών;
Αναλυτές λένε ότι οφείλεται σε τρεις βασικά λόγους .
Πρώτον ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την καγκελάριο και θέλουν μία αλλαγή μετά από τόσα χρόνια . Δεν θα το διακινδύνευαν όμως με οποιονδήποτε υποψήφιο και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο ο Μάρτιν Σουλτς ως πρόσωπο.
Δεύτερον ο Σουλτς δεν αποτελεί μέρος του  κυβερνητικού συνασπισμού όπως ο προκάτοχος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ,  όπου έχεις πάντα το ίδιο πρόβλημα, να είσαι δηλαδή μέλος του και στον προεκλογικό αγώνα να πρέπει να επιτίθεσαι στην κυβέρνηση στην οποία ανήκεις.
Και τρίτον ο Σουλτς δεν αποφεύγει συγκεκριμένα θέματα, αλλά αντίθετα  μιλάει ανοιχτά για όλα,  με αυτό τον τρόπο  φέρνει κοντά του και πείθει όχι μόνον τους παραδοσιακούς  ψηφοφόρους  του SPD αλλά και πολίτες από άλλους πολιτικούς χώρους που φλερτάρουν με την ιδέα να τον ψηφίσουν.
Βέβαια μέχρι τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου έχει να κυλήσει ακόμα πολύ νερό στο αυλάκι και κανείς δεν ξέρει αν αυτός ο ενθουσιασμός στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς θα μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών.