Συζητείται σήμερα - ώρα Γαλλίας 16:00 μ.μ.- πρόταση δυσπιστίας κατά της Ε. Μπορν, η οποία κατατέθηκε την 6/7/22 από την κοινοβουλευτική ομάδα της NUPES. (Για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η υπογραφή του 10 % των βουλευτών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δηλ.58 βουλευτές. Η NUPES διαθέτει 151 βουλευτές). Είναι απίθανο να γίνει δεκτή η πρόταση, καθώς απαιτούνται 289 ψήφοι. Ηδη, ανήγγειλαν ότι δεν θα την ψηφίσουν το RN (Λεπέν), το οποίο διαθέτει 89 έδρες και το LR (Γκωλική Δεξιά),το οποίο διαθέτει 62 έδρες. Το σημαντικό στοιχείο όμως αυτής της πρότασης είναι πόσοι βουλευτές θα υπερψηφίσουν πέραν της NUPES.
Πάντως μέχρι στιγμής καταγράφονται απειθαρχίες στην κοινοβουλευτική ομάδα της. Π.χ. ο Ντομινίκ Ποτιέ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν συνυπέγραψε το έγγραφο της πρότασης. Περαιτέρω, κάποιοι οικολόγοι βουλευτές στις πρόσφατες εκλογές για τις προεδρίες των διαφόρων επιτροπών της Εθνοσυνέλευσης διαφοροποιήθηκαν από την κοινή κάθοδο όλων των βουλευτών της ΝUPES, κατερχόμενοι οι ίδιοι ως υποψήφιοι, μη εκλεγομένοι όμως.
Αυτά όλα είναι σημάδια έλλειψης κοινοβουλευτικής συνοχής της NUPES, πράγμα που δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους της να μιλήσουν για "συνονθύλευμα", "ευκαιριακή σύμπραξη χωρίς καμία προοπτική" κ.α. παρόμοια, τα οποία όμως, όπως αποδεικνύεται έχουν μεγάλη δόση αλήθειας.
Η πρόταση κατατέθηκε με το αιτιολογικό ότι επειδή η Ε. Μπορν δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης (πράγμα που έτσι κι αλλιώς δεν υποχρεούται να κάνει, κατά το Γαλλικό Σύνταγμα), θα πρέπει να πιστοποιηθεί η έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Le Monde πάντως σε πρόσφατο σχόλιό της χαρακτήρισε την πρόταση ως "μια τρύπα στο νερό".
Πέραν της πρότασης δυσπιστίας, ιδιαίτερης σημασίας είναι η μάχη που θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες για το νομοσχέδιο για την αγοραστική ικανότητα των Γάλλων, η οποία δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα εντός του 2022. Από τις ψήφους που θα συγκεντρώσει αυτό το νομοσχέδιο, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τις συμμαχίες του Προέδρου Μακρόν με κάποια από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Να σημειώσουμε την μεγάλη μάχη που θα δοθεί το φθινόπωρο για τον προϋπολογισμό 2023. Τέλος, επειδή και τα ιστορικά στοιχεία έχουν και αυτά τη σημασία τους, να σημειώσουμε ότι από την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (1958), έχουν κατατεθεί 100 προτάσεις δυσπιστίας, μόνο μία όμως έχει γίνει δεκτή, το 1962, η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Ζ. Πομπιντού.