Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δικαστική μέριμνα για πάσχοντες και ευάλωτες ομάδες, παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις για κατάργηση του σύντομου ορίου παραγραφής αδικημάτων Υπουργών, για την παρένθετη μητρότητα και τη μη δυνατότητα απόκτησης παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια μέσω αυτής της οδού, αλλά και για την εισαγγελική προσφυγή σε εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις ανακριτών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της παρένθετης κύησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με διάταξη που θα περιλαμβάνει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα αποκλείεται κάθε δυνατότητα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.
Δεν υπάρχει περίπτωση απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή μοναχικούς άνδρες. Αυτό ισχύει ήδη στο νόμο, αλλά εντωμεταξύ προέκυψαν αντικρούομενες αποφάσεις δικαστικές και με αυτή τη διάταξη, διευκρινίζεται ότι κυοφορία από παρένθετη μπορεί να γίνει μόνο για γυναίκα με αντικειμενικά και αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας.
Η νομοθεσία αν και δεν προβλέπει τη δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετη μητρότητα), παρ΄ όλα αυτά, υπήρξαν δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού.
Ακόμη, σκοπός της τροπολογίας είναι να αναχαιτίσει το τράφικινγκ πάνω στο θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις. Αλλοδαπές, έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν αυτής της προβλεπομένης από το νόμο.
Κατά τον Γ. Φλωρίδη, η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικιγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία».
Τέλος στη χρονική παραγραφή υπουργικών αδικημάτων
Το νομοσχέδιο για τις προωθούμενες αλλαγές στο θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης ανθρώπων σε ανάγκη και άτομα με ειδικές ανάγκες, περιλαμβάνει διατάξεις και για άλλα πολλά σημαντικά θέματα. Πρώτον όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, καταργείται η αποσβεστική προθεσμία, το σύντομο όριο παραγραφής των δύο κοινοβουλευτικών περιόδων για αδικήματα Υπουργών.
Διευκρινίζεται ότι η αποσβεστική προθεσμία έχει καταργηθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, αλλά δεν υπήρχε ο εφαρμοστικός νόμος για την πλήρη εφαρμογή του. Τώρα έρχεται, ψηφίζεται και δεν τίθεται θέμα αναδρομικότητας, απαντά ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος ρωτήθηκε αν καταλαμβάνει την περίπτωση Τριαντόπουλου. Όπως απάντησε η δίωξη κατά του κ. Τριαντόπουλου θα έχει ασκηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η Βουλή θα κλείσει το νωρίτερο το καλοκαίρι, συνεπώς δε δημιουργείται θέμα. Επίσης, διευκρίνισε ότι αν προκύψει ποινική ευθύνη άλλου προσώπου, η διάταξη πια θα είναι ψηφισμένη.
Επίσης, μεταξύ των νομοθετικών αλλαγών υπάρχει η πρόβλεψη άμεσης ισχύος Εισαγγελικής Διάταξης, με την οποία θα διατάσσεται η δημοσιοποίηση στοιχείων επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καταζητούμενου δράστη κακουργήματος βίας. Καλύπτεται ένα σημαντικό κενό προς το σκοπό της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών.
Επιπλέον θεσπίζεται δικαίωμα άσκησης προσφυγής από τον Εισαγγελέα Εφετών στο Δικαστικό Συμβούλιο, επί διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του Ανακριτή Πλημμελειοδικών.