Στη ρήξη του Αλέξη Τσίπρα και με την Αριστερή Πλατφόρμα υπό τον Π. Λαφαζάνη, αλλά και την αντικατάσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με έναν πιο μετριοπαθή κυβερνητικό εταίρο, όπως το Ποτάμι, προσβλέπουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει», εκτίμησε χαρακτηριστικά στους FT ανώτερο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης. «Ο Τσίπρας πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης συζητείται συχνά στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα. Ως υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους στη θέση των ΑΝΕΛ, το δημοσίευμα αναφέρει Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Οι FT σημειώνουν ωστόσο πως η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζεται από πολλούς ψηφοφόρους ως σύμβολο της διαφθοράς και της ανικανότητας του παλαιού κομματικού συστήματος, ενώ από την άλλη πλευρά η ηγεσία του Ποταμιού θέτει ως προϋπόθεση για οιαδήποτε συνεργασία την κατάρτιση μιας προγραμματικής συμφωνίας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρινίζουν στους FT πως δεν προσπαθούν να επιβάλλουν κάποια αλλαγή στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όμως ταυτόχρονα παραδέχονται πως είναι ενοχλημένοι από την αδυναμία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ξεκάθαρα ανάμεσα στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και μιας πιο πραγματιστικής προσέγγισης, που θα περιελάμβανε ένα άνοιγμα προς το χώρο του κέντρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων έχει επηρεάσει και τις σχέσεις των εταίρων με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο «αντιλαμβάνονται ως χλιαρό απέναντι στο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Πηγές των FT στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο έλληνας ΥΠΟΙΚ μιλά συχνά σαν να κάνει διάλεξη στους ομολόγους του τάση που έχει αποξενώσει ακόμα και δυνητικούς συμμάχους.