Η μεγάλη εικόνα είναι ζοφερή – ορδές προσφύγων και μεταναστών επιχειρούν να σκαρφαλώσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, το σύστημα Σένγκεν καταρρέει και η μετάβαση από χώρα σε χώρα απαιτεί ελέγχους, δηλαδή χρόνο και χρήμα, το ευρω χάνει απ΄το δολλάριο, η έξοδος της Βρετανίας απ΄την ΕΕ είναι πιθανή, οι ευρωσκεπτικιστές πληθύνονται κι ενισχύονται, η ελληνική κρίση είναι παρούσα και η διαχείρισή της παραπαίει – η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί;
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι αρχηγός των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η πολιτική του προέλευση έχει τις ρίζες της στην πιο συντηρητική συνιστώσα του κόμματός του – δηλαδή τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Παρά ταύτα, στη συνάντηση που ζήτησε τις προάλλες στο Στρασβούργο από τους έλληνες δημοσιογράφους (που βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν την Ολομέλεια της Ευρωβουλής) ανέπτυξε μια προσέγγιση που υποδεικνύει την ανάγκη να δείξουμε ότι το ποτήρι είναι «μισογεμάτο». Κατά την ανάλυσή του, αυτή την περίοδο λείπουν τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν αλλά δεν φωταγωγούνται, γιατί τόσο οι πολιτικές ηγεσίες όσο και τα ΜΜΕ αγαπούν την καταστροφολογία.
«Δείτε τι έγινε στη Σλοβακία» είπε. «Όλη η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων βασίσθηκε σε μια ρητορεία κατά των προσφύγων. Στη Σλοβακία όμως δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας και τελικά ο Ρόμπερτ Φίκο (που προσχώρησε σε αυτή τη ρητορεία) από το 41% που είχε πάρει το 2014 στις Προεδρικές εκλογές, έπεσε στο 28%! Διότι, όταν αντιγράφεις τον λαϊκισμό τελικά τον εκτρέφεις».
Αναγνωρίζοντας επίσης ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της κρίσης – «όλοι μάθαμε από την ελληνική κρίση» είπε – και ότι η απόλυτα τεχνική προσέγγιση της Επιτροπής Μπαρόζο μεταρρυθμίστηκε πολιτικά από την Επιτροπή Γιούνκερ, διότι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η «πολιτική διαχείριση», ο κ.Βέμπερ παρατήρησε ότι όταν στη Γαλλία συνέβη η ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου, «ποτέ, κανείς δεν μίλησε για στρατιωτική αντίδραση». Υπενθυμίζοντας ότι – αντίθετα – αυτή ήταν η αντανακλαστική αντίδραση των αμερικανών στην (αυθεντική) 11η Σεπτεμβρίου, ο γερμανός πολιτικός τόνισε ότι στην Ευρώπη πιστεύουμε στην αξία της πολιτικής. «Έχουμε τη μεγαλύτερη Κοινή Αγορά στον κόσμο και δεν εκμεταλλευόμαστε αυτό το πλεονέκτημά μας, διότι συνηθίζουμε να φωταγωγούμε τα αρνητικά μηνύματα και να υποτιμούμε τα θετικά. Για το μεγάλο πρόβλημα λ.χ. της μεταναστευτικής πίεσης, εγκαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν παρέχει λύσεις. Αν δεν υπήρχε όμως, δεν θα υπήρχε η μεταναστευτική πίεση, ή θα αντιμετώπιζαν καλύτερα το πρόβλημα τα κράτη από μόνα τους;» αναρωτήθηκε και ανέφερε ένα θετικό μήνυμα: «το γεγονός για παράδειγμα» είπε, «ότι εδώ στην Ευρωβουλή θεσμοθετήσαμε το δικαίωμα στη λήθη, υποχρεώνοντας εμμέσως τη Google να το αποδεχθεί, είναι ένα θετικό μήνυμα. Όλοι μας έλεγαν ότι τεχνικά είναι αδύνατο να διαγραφεί ότι έχει καταγραφεί στο διαδίκτυο. Είπαμε, ότι όταν υπάρχει βούληση, βρίσκεται ο τρόπος – και το καταφέραμε».
(Τελικά, ίσως είναι πιο εύκολη καταστροφολογία. Είναι τόσο πιο απλό να αποδομείς, να καταγγέλλεις, να διαγράφεις και να συκοφαντείς και τόσο πιο δύσκολο να δημιουργείς, να οικοδομείς και να συνθέτεις. Οι Κασσάνδρες εκλαμβάνονται ως σοφές, ενώ οι αισιόδοξοι και δημιουργικοί είναι «αφελείς» και «αιθεροβάμονες». Και είναι η βασική συνταγή της μιζέριας η καταβύθιση σε ένα ζοφερό περιβάλλον – γιατί πώς νάσαι ευτυχής, όταν δεν εκτιμάς τίποτα γύρω σου;)