Φοίβος Ιωαννίδης- Μια ζωή γεμάτη

Μιχάλης Κυριακίδης 13 Ιουλ 2020

Μια ζωή γεμάτη

Συγγραφέας: Ιωαννίδης Φοίβος Ι

.Εκδότης: Eκδόσεις ΚαστανιώτηI

SBN: 9789600366389

Αριθμός Σελίδων: 544

Εξώφυλλο: Mαλακό εξώφυλλο

Γλώσσα Γραφής: ελληνικά

Έτος Έκδοσης: 2020


Μια ζωή πραγματικά γεμάτη για τον 84χρονο σήμερα Φοίβο Ιωαννίδη, ενός σοσιαλιστή αγωνιστή, που αγαπά πραγματικά τη ζωή και χαίρεται κάθε της στιγμή, που όμως δεν δίστασε να την θέσει σε κίνδυνο όταν επρόκειτο να υπερασπιστεί τις ιδέες και τις αρχές του. Τις αρχές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.


Το βιβλίο του Φοίβου Ιωαννίδη «Μια ζωή γεμάτη», εκτός από ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα είναι και πολύτιμη μαρτυρία, με τη ματιά ενός δημοκράτη- σοσιαλιστή για όλη τη μεταπολεμική περίοδο.

Το βιβλίο περιέχει διηγήσεις από τη δολοφονία Λαμπράκη, τις εκλογικές νίκες της Ένωσης Κέντρου, την αποστασία και τα Ιουλιανά, όπου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Μποέμικη ζωή στην αρχή, πολιτική στράτευση στη συνέχεια ως ηγετικό στέλεχος της ΕΔΗΝ και αγαπημένος του «Γέρου της Δημοκρατίας». Οι μαρτυρίες του για την περίοδο και για τις σχέσεις Αντρέα-«Γέρου», αποτελούν συμβολή στη νεότερη Ιστορία μας.


Συμβολή στην νεότερη Ιστορία μας αποτελούν και οι μαρτυρίες του για την περίοδο της δικτατορίας, καθώς ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Κρήτη, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Οι διηγήσεις του για τις συναντήσεις του στις φυλακές με συγκρατούμενους εξέχοντες πολιτικούς, όπως οι Λ, Κύρκος, Σπ. Πλασκοβίτης, Π. Ζάννας, Λ. Βερυβάκης, Χαρ. Πρωτόπαπας κ.ά

Συναρπαστικές και σπαρταριστές είναι και οι αφηγήσεις του για ποινικούς συγκρατούμενούς του.

 

Οι πολιτικές περιπέτειες στη Μεταπολίτευση καλύπτουν μεγάλο μέρος του βιβλίου. Η συμμετοχή του στις προσπάθειες για την δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με τη συμμετοχή του αρχικά στην Ένωση Κέντρου -Νέες Δυναμεις και μετά στη Σοσιαλιστική  Πρρωτοβουλία, την εποχή που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου σάρωνε όλο το χώρο. Σημειώνω την απογοήτευσή του, όταν ο Α. Παπανδρέου του μίλησε το 1974 απαξιωτικά για τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την αρχή, αν και είχε άριστες σχέσεις με τον Α. Παπανδρέου ήδη πριν τη δικτατορία.


Το 1987 ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου τον αναζήτησε και τον όρισε Διοικητή του ΙΚΑ. Αξίζει να διαβάσει κανείς πώς περιγράφει τη δυσφορία και τις παγίδες που του έστησαν οι γνωστές «κλαδικές». Στη θέση αυτή ο Ιωαννίδης έμεινε μέχρι το 1989 όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στον νομό Λασιθίου. Η συνέχεια της πορείας του είχε ακόμη μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης. Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση Παπανδρέου, υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στην κυβέρνηση Σημίτη, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πάλι στην κυβέρνηση Σημίτη, πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ.ά.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πολιτικά χρήσιμο και σήμερα το απόσπασμα του βιβλίου του στη σελ. 519. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το 2003, αφού έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την πολιτική, ο Φοίβος Ιωαννίδης, αναφέρει για το ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Πρέπει να διαλυθεί ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός για να γίνει από την αρχή  ένα σύγχρονο Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου θα ισχύει για όλους ο κανόνας ότι η δημοκρατία και ο σοσιαλισμός δεν είναι υπόθεση διακηρύξεων, αλλά τρόπος ζωής και καθημερινής συμπεριφοράς. Αλλά, όπως έχει παρατηρηθεί, «συχνά είναι πιο εύκολο να αγωνίζεται κανείς για ορισμένες ιδέες, παρά να ζει με αυτές»….


«Μια ζωή γεμάτη» λοιπόν με προσωπικότητες από την πολιτική και την τέχνη, από την Μπέλλου μέχρι τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Ελύτη, τον Αλέκο Παναγούλη και τον Μάνο, τον Μίκη, με τους συγκρατούμενους, τους συναγωνιστές, τους συνοδοιπόρους του, κυρίως, με την αγαπημένη του γυναίκα Μαριώ -που δυστυχώς έφυγε νωρίς από κοντά του ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια- και τα δυο τους παιδιά: Τον Γιάννη και τη Μυρτώ, «ηθικούς αυτουργούς» πίσω απ αυτό το περιπετειώδες ανάγνωσμα.