Ξεκίνησαν χθες οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η έγκριση της Επιτροπής ως Σώματος θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου. Ηδη η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων δείχνοντας δημοκρατικά ανακλαστικά απέρριψε την υποψηφιότητα του Λάζλο Τροσκάνι, υποψηφίου για τη Διεύρυνση, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Ορμπαν, ο οποίος ευτέλισε κάθε έννοια δικαιοσύνης στη χώρα του, και της Ρουμάνας Ροβάνα Πλουμπ λόγω δύο δανείων που είχε αποκρύψει. Ολα δείχνουν πως η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συζητά τις υποψηφιότητες θα ζητήσει – ευτυχώς – την αλλαγή της ονομασίας του χαρτοφυλακίου που δόθηκε στον νέο έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά με τον τίτλο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». Γιατί όμως ευτυχώς;
Ας δούμε μερικά επιχειρήματα υπέρ αυτού του τίτλου και θα καταλάβουμε. Υπήρξαν δημοσιεύματα που τάσσονταν υπέρ της άρνησης ορισμένων δυτικών Αρχών να χορηγήσουν άδεια παραμονής ή υπηκοότητα σε γυναίκες μουσουλμάνες, εξαιτίας του ότι αυτές αρνήθηκαν να δώσουν το χέρι τους στους άνδρες επισήμους με το επιχείρημα ότι αυτό βρίσκεται έξω από τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Αυτή η επιχειρηματολογία προδίδει το τι πραγματικά συμβολίζει το όνομα του χαρτοφυλακίου.
Η χειραψία είναι ατομική συμπεριφορά και δεν είναι υποχρεωτική. Την απαιτούν οι κώδικες ευγένειας, όχι οι νόμοι. Η υποχρεωτική ευγένεια δεν είναι ευρωπαϊκή αξία. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι απαιτούν την αναγνώριση της αυτονομίας του ατόμου ως του μόνου αρμόδιου για θέματα προσωπικής συμπεριφοράς. Οι Αρχές ζήτησαν να προσαρμοστεί η ατομική συμπεριφορά των γυναικών μουσουλμάνων σε έναν κανόνα, όχι σ’ έναν νόμο. Οι Αρχές και όχι οι μουσουλμάνες παραβίασαν τον νόμο.
Ακούω εδώ το τσουνάμι να έρχεται. Μα να επιτρέψουμε πρακτικές όπως η κλειτοριδεκτομή και η μπούρκα στο όνομα της αυτονομίας του ανθρώπου; Στρεψόδικο ερώτημα. Μα φυσικά και όχι. Κριτής των συμπεριφορών στις δυτικές κοινωνίες είναι ο νόμος και τίποτα άλλο. Αυτός ενώνει τις ευρωπαϊκές αξίες σ’ ένα σύνολο. Αυτός προασπίζει τις ατομικές ελευθερίες και προστατεύει το διαφορετικό.
Ο,τι παραβιάζει τον νόμο, ένθεν κακείθεν, είναι αυτό που αντιστρατεύεται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η άρνηση της ισότητας των φύλων, η κακοποίηση και κακομεταχείριση του σώματος είναι παραβίαση του νόμου και ως τέτοια είτε είναι πρακτική ακραίων ισλαμιστών, είτε χριστιανικών σεκτών, είτε οποιουδήποτε αγνωστικιστή ή άθεου απαγορεύεται και η παραβίασή της τιμωρείται.
Ο φόβος από τις μεταναστευτικές ροές – που κρύβεται πίσω απ’ αυτόν τον όρο – δεν ανήκει στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Βαθιά συντήρηση είναι. Οι ανθρώπινες ροές από την Ευρώπη σε «νέους κόσμους» άνοιξαν το εμπόριο και οδήγησαν στην ανάπτυξη της ηπείρου. Χωρίς τη μετανάστευση τον 19ο αιώνα εξήντα εκατομμυρίων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ και στη Νότια Αμερική και τον εποικισμό της Αφρικής και της Ασίας δεν θα υπήρχε η σημερινή Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν προστατεύεται απ’ αυτούς που παραχαράσσουν την ιστορία του.
Το βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη «Το πρωτείο της Δημοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια