Εξακολουθούν τα Βαλκάνια να είναι πυριτιδαποθήκη;

Οντίν Λιναρδάτου 12 Απρ 2017

Εξακολουθούν τα Βαλκάνια να είναι πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί;  Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ είπε  , σύμφωνα με το Πολίτικο,  τον περασμένο  μήνα στον αμερικανό  αντιπρόεδρο Μάικ Πένς ότι “ αν τους αφήσουμε μόνους – Βοσνία – Ερζεγοβίνη , Σερβία , ΠΓΔΜ , Αλβανία κ.α – θα έχουμε ξανά πόλεμο.
Είναι γεγονός ότι μετά από δεκαετίες ηρεμίας και ειρήνης ένα μείγμα πολιτικής αστάθειας , εδαφικών διεκδικήσεων  και  εθνικών αντιπαλοτήτων απειλεί με νέα ανάφλεξη την περιοχή των Βαλκανίων.
Αναλυτές λένε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ στηρίζουν ηγέτες στη Σερβία αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες  που καταπατούν τις αρχές της δημοκρατίας και πολλοί κατηγορούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι προτεραιότητα τους είναι η σταθερότητα στην περιοχή και δεν τους ενδιαφέρει αν στο βωμό αυτής της σταθερότητας θυσιάζεται η δημοκρατία στις βαλκανικές χώρες.
Η εκλογή με 55% του πρωθυπουργού  της Σερβίας Βούσιτς στον προεδρικό θώκο μπορεί να χαιρετίστηκε από την ευρωπαϊκή κοινότητα δυσαρέστησε όμως μεγάλο μέρος των νέων Σέρβων που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους.
Ο Βούσιτς είναι φιλοευρωπαίος και θέλει την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ , παραμένει όμως εθνικιστής και είναι έτοιμος να καταργήσει τις αρχές δικαίου αν αυτό τον εξυπηρετεί.
Το κλείσιμο των συνόρων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης αναθέρμανε επικίνδυνα τις παλιές έχθρες ιδιαίτερα ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία.
Οι πληγές από τον αιματηρό πόλεμο του 1990 μπορεί να έχουν κλείσει , το υπέδαφος  στις σχέσεις Ζάγκρεμπ – Βελιγραδίου  όμως παραμένει σαθρό και τώρα που σβήνουν οι ελπίδες για ένταξη των χωρών της Γιουγκοσλαβίας  στην ΕΕ η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι πολίτες στη Σερβία δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην Ένωση και ειδικοί παρατηρούν το εξής παράδοξο : όσο οι χώρες αυτές έρχονται πιο κοντά στην ΕΕ τόσο απομακρύνονται από τις αρχές δικαίου και τη δημοκρατία.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιέζουν για την ένταξη τους στην ΕΕ . Τα επόμενα χρόνια όμως κανείς σοβαρός αναλυτής δεν βλέπει να προχωρά η Ένωση σε μία νέα διεύρυνση.
Το Βελιγράδι δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μάλιστα σκληρή γλώσσα και δεν παραλείπει να λέει ότι χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια ούτε η Σένγκεν μπορεί να έχει μέλλον ούτε μία ενεργειακή ένωση.
Και η Αλβανία προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Ρωσία να καλύψει το κενό στην περιοχή που αφήνει η ΕΕ.
Η Αλβανία θα μπορούσε , σύμφωνα με το Πολίτικο , να είναι το φαβορί για ένταξη στην ΕΕ γιατί είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και δεν κουβαλάει τις έριδες του παρελθόντος από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Όλες οι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν και πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν.
Η ΠΓΔΜ συναντά τη σθεναρή  άρνηση της Ελλάδας. Μαυροβούνιο και Κόσοβο πρέπει να ενταχθούν μόνο στο πλευρό της Σερβίας διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος  να υπάρξει αναταραχή και στις δύο αυτές χώρες. Και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλες και αν η ΕΕ επιμείνει στο μέλλον να τις εντάξει  όλες μαζί  τότε μπορεί να αποτελέσει βαρίδι.
Το Μπρέξιτ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και απομακρύνει κάθε ελπίδα για διεύρυνση .
Την ίδια ώρα το Κόσοβο ετοιμάζεται να ιδρύσει στρατό και η ΠΓΔΜ , παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και των Βρυξελλών , παραμένει διχασμένη με τις σχέσεις ανάμεσα σε  Σλάβους και Αλβανούς  να βρίσκονται  σε οριακό σημείο.εί;