Ευτυχισμένη ή παράδοξη χώρα;

Παναγιώτης Ιωακειμίδης 29 Δεκ 2023

          Τελικά η Ελλάδα είναι μια ευτυχισμένη, δυστυχισμένη ή παράδοξη χώρα στο πλαίσιο  της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (ΕΕ); «Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν ευτυχισμένα για την Ελλάδα. Οι οικονομικοί δείκτες είναι καλοί, οι προβλέψεις για τη χώρα ευοίωνες, η σχέση μας με την Τουρκία υπό έλεγχο…». Αυτά γράφει ο Ηλίας Κανέλλης στα ΝΕΑ (27/12). Αλλά εκτός από τη σχέση μας με την Τουρκία που είναι όντως υπό έλεγχο, τα υπόλοιπα κατά πόσο ισχύουν; Με το τέλος του χρόνου η ΕΕ δημοσίευσε  δέσμη στατιστικών δεδομένων (Eurostat, Ευρωβαρόμετρο) που προσφέρουν μια εικόνα (και) ως προς τη θέση της Ελλάδας( προσλήψεις, πραγματικότητα, τάσεις). Έτσι τα στοιχεία  δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις λιγότερο ευτυχείς (ή περισσότερο δυστυχείς;) χώρες μέλη της  Ένωσης. Ειδικότερα στον δείκτη  «επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή» (lifesatisfaction), η Ελλάδα/ Έλληνες καταγράφουν βαθμό  6,7στην κλίμακα 0 – 10  και βρίσκονται στην 25η θέση ΕΕ. Μαζί με τη Γερμανία (6,5) και τη Βουλγαρία( 5,6)  εμφανίζονται να είναι οι τρεις λιγότερο ευτυχισμένες  χώρες μέλη της Ένωσης. Η πλέον ευτυχισμένη  είναι η Αυστρία (7,9) με μέσο όρο για την Ένωση 7,1.  Άλλα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου τείνουν να ενισχύσουν αυτή την αντίληψη. Έτσι ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, 63% των Ελλήνων, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και ένα 54% στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Ας σημειωθεί ότι η αξιολόγηση και του WorldHappinessReport (2023) κατατάσσει την  Ελλάδαεπίσης  σε σχετικά κακή θέση( 58η)  με όλες τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ (εκτός Βουλγαρίας) σε πολύ καλύτερη, ευτυχέστερη θέση!

Ποιά είναι όμως η εικόνα σε ότι αφορά το συγκριτικό επίπεδο ευημερίας;  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας ως ποσοστό του μέσου εισοδήματος της Ένωση( ΕΕ=100) αντιστοιχεί (2022) στο 67. Είναι  δηλαδή κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες  χαμηλότερο από το μέσο εισόδημα της Ένωσης   Η Ελλάδα καταλαμβάνει έτσι την προτελευταία θέση (26η) από πλευράς επιπέδου ανάπτυξης στην ΕΕ με τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση (62).  Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Τουρκία έχει ακριβώς το ίδιο επίπεδο κατά κεφαλή εισοδήματος με αυτό της Ελλάδας συγκρινόμενο με τον μ.ο. της ΕΕ σύμφωνα πάντοτε με τη Eurostat (67%).  Η πραγματική ατομική κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 22 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μ.ο. της Ένωσης (78%).  Ακόμη χειρότερα, η Ελλάδα είναι στην τρίτη χειρότερη θέση  σε ότι αφορά το μέγεθος του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού με 26% (2022 – 2,7 εκ. άτομα,  21,6% στην ΕΕ συνολικά).  Ένας στους τέσσερεις Έλληνες δηλαδή. Επομένως και από πλευράς επιπέδου ευημερίας, η συγκριτική εικόνα της Ελλάδας εμφανίζεται  προβληματική.

          Οι τάσεις ωστόσο εμφανίζονται θετικές και αυτό έχει τη σημασία του. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ που τώρα είναι στο 67% βρισκόταν στο 62% το 2020, ενώ πτωτικές τάσεις καταγράφονται για την ανεργία, δείκτη φτώχειας,  κ.α. Παράλληλα  η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάδειξη της Ελλάδας σε «χώρα της χρονιάς/2023»(brandname), η σταθερή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών  και άλλα ποιοτικά δεδομένα δημιουργούν την ισχυρή προσδοκία ότι η τάση σύγκλισης με την ΕΕ θα επιταχυνθεί  με υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

          Η Ελλάδα παραμένει πάντως  μια παραδοξότητα. Με τα παραπάνω στοιχεία και άλλες κοινωνικές στάσεις/attitudes( για μετανάστευση, κλπ)θα έπρεπε, εάν ακολουθούσε τη συνολικότερη Ευρωπαϊκή δυναμική, να έχει ακροδεξιά δύναμη στον... προθάλαμο της εξουσίας. Κι όμως δεν έχει. Και ένα  πολιτικό σύστημα σε βαθειά αστάθεια, αντί σε  πρωτόγνωρη για την Ευρώπη σταθερότητα!

          «Όμορφη και παράξενη πατρίδα»...

Πηγή: www.tanea.gr