Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανασυγκρότησης

Βασίλης Δεληγκάρης 24 Απρ 2014

Λέγεται πως μπαίνουμε πλέον στην μεταμνημονιακή εποχή και πράγματι τα δημοσιονομικά στοιχεία και το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς για τη χώρα μας, μετά και η πρώτη πετυχημένη απόπειρα εξόδου στις αγορές, αυτό δείχνουν. Αν μάλιστα τους επόμενους μήνες υπάρξει με κάποιον τρόπο, που απ’ ότι φαίνεται συζητιέται και προετοιμάζεται, μια μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε καλώς εχόντων των πραγμάτων η νέα αυτή περίοδος για την Ελλάδα φαίνεται να είναι προ των πυλών.

Είμαστε όμως έτοιμοι για να ξεκινήσουμε αυτή την νέα περίοδο, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας σε μια κανονικότητα αλλά ταυτόχρονα απαιτεί και μια νέα μεγάλη προσπάθεια που πρέπει χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα να αναληφθεί;…

Το πολιτικό σύστημα παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υποστεί «σεισμικές» μετατοπίσεις και ανατροπές, δεν έχει διαμορφωθεί με νέους όρους, επί των σημερινών κοινωνικών αντιθέσεων και προβλημάτων. Συνεχίζει να κινείται ακόμη υπό την επίδραση της δύναμης της αδράνειας ενός ξεπερασμένου εκ των πραγμάτων παρελθόντος. Τα πολιτικά κόμματα συγκρούονται σήμερα περισσότερο, δικαιολογημένα έως ένα βαθμό, για τις ευθύνες που αναλογούν για την επελθούσα κρίση και για τις επιλογές που έγιναν για την αντιμετώπιση της. Σχεδόν καθόλου όμως για το τι μέλλει γενέσθαι, μια και τα αποτελέσματα, των σίγουρα δύσκολων (σωστών ή λανθασμένων, αναγκαστικών ή μη) επιλογών είναι πλέον οριστικά και έχουν παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, στα δημοσιονομικά θετικά, στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία εντελώς αρνητικά.

Τα τέσσερα χρόνια μνημονίων και πρωτοφανούς σε μέγεθος αλλά και σε αγριότητα και αδικία δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια – ερείπια που απαιτούν την ανάληψη ενός τεράστιου έργου εθνικής ανασυγκρότησης και αποκατάστασης.

Χρειάζεται τώρα να υπάρξει άμεσα (γιατί έχει ειπωθεί πολλές φορές χωρίς να γίνει) ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανασυγκρότησης με ορίζοντα δεκαετίας.

Δεν είναι απλό δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων τεχνοκρατών, ούτε μπορεί να είναι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερο. Θα αφορά τις ζωές όλων μας τα επόμενα χρόνια γιατί θα καθορίσει τον τρόπο και το μοντέλο ανάπτυξης, την κατανομή των βαρών έναντι του κράτους, θα διαμορφώσει το νέο πεδίο οικονομικών και εργασιακών σχέσεων και θα επιδράσει σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας στην υγεία την παιδεία την, αυτοδιοίκηση την κοινωνική πρόνοια παντού. Ήδη αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής υπό την κηδεμονία και την νεοφιλελεύθερη καθοδήγηση της τρόικας και των δανειστών, επιβεβλημένη έξωθεν (με αρκετούς ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες να βάζουν το χεράκι τους), κάτω από την απειλή της μη καταβολής των αναγκαίων δόσεων. Από την στιγμή όμως που η Ελλάδα θα ανακτά σε οικονομικό επίπεδο την εθνική της κυριαρχία, οι επιλογές θα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό δικές μας, των δικών μας κυβερνήσεων και δεν θα μπορούν να υιοθετούνται με σκληρά διλλήματα και εκβιασμούς.

Αυτό το εθνικό σχέδιο είναι που θα έπρεπε να γίνει το κύριο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης και όχι οι ανώφελες και ανόητες συγκρούσεις με επικοινωνιακού τύπου πομφόλυγες. Μέσα από την πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση επί του συγκεκριμένου, θα έπρεπε να διαμορφωθούν ή να αναδιαμορφωθούν κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί και παρατάξεις, πλειοψηφίες και μειοψηφίες, κυβερνητικές λύσεις και κυβερνητικοί συνασπισμοί εξουσίας.

Αν το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα δεν είναι έτοιμα αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες και προτεραιότητες της χώρας και της κοινωνίας, αυτό είναι τελικά δικό μας πρόβλημα και όχι δικό τους. Εμείς εκλέγαμε το παλιό, που μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε, εμείς θα διαμορφώσουμε διά της ψήφου μας και το καινούργιο. Έχουμε την ευκαιρία σε ένα μήνα από σήμερα να επιλέξουμε όχι βέβαια για κυβέρνηση αλλά πέραν της αυτοδιοίκησης και της ευρωβουλής και για πολιτικές και για πολιτικά πρόσωπα. Να διαμορφώσουμε νέους πολιτικούς συσχετισμούς, να υποχρεώσουμε τα κόμματα και τους πολιτικούς να παρουσιάσουν εθνικό πολιτικό σχέδιο, να φέρουμε στο προσκήνιο νέα άξια πρόσωπα με καθαρά διατυπωμένες πολιτικές απόψεις και γνώσεις και να επιβάλουμε αλλαγές και λύσεις που θα είναι χρήσιμες για τον τόπο και για τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.