Μετά τον αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Ολυμπιακός προκλήθηκε ένταση όταν ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς, ο σέρβος παίχτης τού Ολυμπιακού, μπήκε στη μικτή ζώνη φορώντας καπέλο του Ερυθρού Αστέρα. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Ντιναμό,Κρέσιμιρ Άντολιτς, τού ζήτησε να βγάλει το καπέλο και του είπε ότι δεν παίζει για τον Ερυθρό Αστέρα και πως αυτό που κάνει είναι προβοκάτσια. Ο Μιλιβόγεβιτς απάντησε ότι είναι οπαδός του Ερυθρού Αστέρα. Τη σκηνή παρακολούθησαν μέλη της αποστολής της UEFA, ενώ οι υπεύθυνοι ασφάλειας φωτογράφισαν τον Μιλιβόγεβιτς για να τον καταγγείλουν στην UEFA.
Σε ποια γλώσσα έγινε ο διάλογος ανάμεσα στον Άντολιτς και τον Μιλιβόγεβιτς; Πριν από 25 χρόνια θα λέγαμε «σερβοκροατικά», αφού Βόσνιοι, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Κροάτες μιλούσαν την ίδια γλώσσα, η οποία ήταν η επίσημη γλώσσα τής Γιουγκοσλαβίας και τόνιζε την εθνική της ενότητα. Σήμερα όμως όλοι οι προαναφερθέντες λαοί μιλούν τις δικές τους εθνικές γλώσσες, βοσνιακά, σέρβικα, μαυροβουνιακά και κροατικά. Παρά την Βαβέλ που οδήγησε στη διαίρεση της σερβοκροατικής, ωστόσο ένας Σέρβος κι ένας Κροάτης χτες συνεννοήθηκαν μια χαρά. Είναι φανερό πως πρόκειται για αμοιβαία κατανοητές γλώσσες των οποίων η διαφοροποίηση είναι τα τελευταία χρόνια πολιτική επιλογή (όπως πολιτική επιλογή ήταν η δημιουργία της σερβοκροατικής γλώσσας).
Είναι λοιπόν έγκλημα να φοράς το καπέλο κάποιας ομάδας; Στην Κροατία, ναι, αν το καπέλο είναι του Ερυθρού Αστέρα και εσύ είσαι Σέρβος. Ακόμα χειρότερα αν αυτό συμβεί μέσα στο Maksimir, την έδρα της Ντιναμό, ένα γήπεδο που έχει γίνει σημείο αναφοράς για τον κροατικό και τον σερβικό εθνικισμό…
Διαβάστε περισσότερα στο dim/art