Εθνική ανάγκη η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας

Ανδρέας Σπυρόπουλος 11 Σεπ 2023

Το φετινό καλοκαίρι αναδείχθηκε η αδυναμία του κράτους να προστατεύει αποτελεσματικά τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πάνω από 1.740.000 στρέμματα έγιναν στάχτη με την πυρκαγιά στη Δαδιά να διαρκεί για 16 μέρες, στη Ρόδο 10 ενώ οι καμένες εκτάσεις στην Πάρνηθα ξεπέρασαν ακόμα και την καταστροφή του 2007. 

Ο Θεσσαλικός κάμπος πνίγηκε αποδεικνύοντας ότι οι υποδομές του κράτους δεν αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά τις καταστροφές του Ιανού ήταν ανεπαρκή. Συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες σπίτια, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κινδύνευσαν, ενώ η φωτιά μπήκε μέσα σε απαραίτητες για την ασφάλεια της χώρας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας εκρήξεις πυρομαχικών. 

Είναι συνεπώς προφανές ότι υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα την πολιτική προστασία και στο σύστημα αντιμετώπισής φυσικών καταστροφών.


Από την άλλη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διαχείριση κρίσεων, δεν αναγνωρίζει τα λάθη που γίνονται, ούτε και τις ευθύνες της κυβέρνησής του που πλέον έχει μπει στο πέμπτο έτος διακυβέρνησης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε με περισσή αλαζονεία ότι η χώρα «ήταν καλύτερα προετοιμασμένη από κάθε άλλη φορά», αρνούμενος την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προκλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, με μικρότερο αριθμό πυρκαγιών από τον ετήσιο μέσο όρο έχουν καεί 4 φορές περισσότερες εκτάσεις. Κάτι πάει λάθος. 

Για αυτό παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της πρόληψης, με ανανέωση του πλαισίου δασοπροστασίας, διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura 2000, όπου περιλαμβάνονται και τα δάση ώστε η βιομάζα να συγκεντρώνεται και να αξιοποιείται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας όπου δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη από το 2001. 

Για εμάς η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας για να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εθνικό ζήτημα και απαιτεί συνεννόηση. 

Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε έστω και αν η κυβέρνηση επιμένει σε μία επικοινωνιακή διαχείριση που μόνο στόχο έχει την αποσιώπηση των ευθυνών. 

Δεν επιτρέπεται να συμφιλιωθούμε με μία κανονικότητα όπου όταν θα βρέχει θα πνιγόμαστε και κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα θα
γίνονται στάχτη. 

Αξίζουμε περισσότερα.

Πηγή: www.tovima.gr