Οταν ο Ηλίας Μόσιαλος, υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούσε να συρρικνώσει το μέγεθος της δαπανηρής ΕΡΤ, τις δαπάνες της οποίας πληρώνουμε με ένα μόνιμο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο συνδικαλισμός και τα κόμματα αντιδρούσαν επικαλούμενα το περίφημο επιχείρημα της ποιότητας. Ποιοτικά προγράμματα, ποιοτική δημοσιογραφία, ποιοτικά σίριαλ, ποιοτικοί άνθρωποι… Με τόση ποιότητα, κομμάτια να γίνει, ας πάει και το παλιάμπελο και ας συνεχίσουμε να σκάμε το αναλογούν χαράτσι, για το οποίο κανένα ειρηνοδικείο δεν έχει δικάσει ότι δικαιούμαστε να μην το σκάμε – ούτε τα ειρηνοδικεία μπορούν να διανοηθούν πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την ερτατζίδικη ποιότητα.
Και για μεν την ποιότητα, προσωπικώς δεν μου πέφτει λόγος, ιδίως όταν παρακολουθώ τη λεγόμενη prime time ζώνη της κρατικής ραδιοτηλοψίας. Αλλά στο υπόλοιπο τηλεοπτικό πρόγραμμα έγινε μια προσπάθεια εξορθολογισμού. Αγοράστηκαν για προβολή μεγάλης απήχησης ξένα σίριαλ και, επίσης, αναδιοργανώθηκε η χαμηλής θεαματικότητας ΕΤ1, ως κανάλι προβολής κυρίως ντοκιμαντέρ, ελληνικών και ξένων, μάλιστα επελέγη η προβολή σε διάστημα χρόνου μεγάλων θεματικών ενοτήτων – η αντίσταση, η παγκόσμια φτώχεια… Το κρατικό κανάλι διαφοροποιείτο ουσιαστικά από τα ιδιωτικά και, με φτηνό πρόγραμμα, μπορούσε πια να επικαλείται τον χαρακτήρα του: ένα κανάλι που παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες και παιδεία, κάποιες στιγμές και αισθητική ευχαρίστηση, που πάντως προάγει το επίπεδο των θεατών του – και με λίγο επιδέξιο χειρισμό μπορεί να φέρει και επενδυτές ή να εξάγει πρόγραμμα.
Αλλά πολλοί απ’ όσους παριστάνουν ότι νοιάζονται για το δημόσιο συμφέρον στην πραγματικότητα άλλα πράγματα έχουν στον νου τους. Τέτοιου τύπου άνθρωποι, ασφαλώς κολοσσοί της ανιδιοτελούς διανόησης, επινόησαν χθες ένα «επιχείρημα»: ότι η κρατική τηλεόραση πριμοδοτεί ένα ντοκιμαντέρ που προάγει τα «χαμηλού επιπέδου» τουρκικά σίριαλ – και όχι, δεν θα αφήσουν αυτοί την ΕΡΤ να χάσει την παρθενία της, να γίνει ιδιωτική επιχείρηση, γι’ αυτό με συνοπτικές διαδικασίες οδήγησαν στην έξοδο τον γενικό διευθυντή τηλεόρασης Κώστα Σπυρόπουλο. Το ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, το ότι επικαλούνται ως επιχείρημα ένα ψέμα είναι, προφανώς, λεπτομέρεια. Είναι λεπτομέρεια, δηλαδή, ότι η εν λόγω ταινία έχει κεντρικό παραγωγό τον κολοσσό του ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ, το Arte, κι ότι κεντρικό της θέμα είναι η συμβολή των λαϊκών αυτών σειρών στον εκδυτικισμό της τουρκικής κοινωνίας – και όχι στη συντηρητική αναδίπλωση ενός σκοταδιστικού Ισλαμισμού. Ψιλά γράμματα; Προφάσεις. Τα αίτια, καταφανώς, είναι βαθύτερα – κι έχουν να κάνουν με τη διαχείριση εξουσίας και χρήματος.
Συμπέρασμα: το βαθύ κράτος, πελατειακό και βαθύτατα σκοταδιστικό, πατριδοκαπηλικό, γεμάτο υστερόβουλους μικροσυμφεροντολόγους που παριστάνουν τους ανυστερόβουλους υπερασπιστές της δήθεν ποιότητας, εξουδετερώνει ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει. Δεν υπάρχει ελπίς.