Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με συναίνεση θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας ,θα αναστηλώσει την αξιοπιστία και θα απελευθερώσει το πολιτικό σύστημα από μια πολιτική μάχη που οι μόνοι χαμένοι είναι οι πολίτες.
Η συναίνεση για μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό είναι το δίδαγμα των ανεπτυγμένων δημοκρατιών. Εστω και τώρα ας γίνει μια προσπάθεια. Τα περί ιδεολογικών διαφορών στην αντιμετώπιση ενός καταρρέοντος ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα μεταπολιτευτικό θέατρο για όσους πολιτεύονται υποσχόμενοι να δώσουν αυτό που δεν έχουν. Σε όλο τον πλανήτη τα ασφαλιστικά συστήματα είναι ένα μείγμα αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού, με παροχές και εισφορές που εξαρτώνται από το Δημογραφικό, τον ρυθμό ανάπτυξης και την ανεργία. Οταν όλα αυτά είναι θετικά, τότε υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές. Εμείς σε αυτήν τη φάση είμαστε σε άλλη πίστα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τους συνταξιούχους και να στηρίξουμε τους νέους, αν τα Ταμεία είναι χρεοκοπημένα και οι δείκτες αρνητικοί.
Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν τι θα τους συμβεί συλλογικά και ατομικά τώρα και στο μέλλον. Να μάθουν όλη την αλήθεια. Η Δημόσια Τηλεόραση έχει ευθύνη στην επιμόρφωση και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Ως πολίτης θα ήθελα να δω τη Δημόσια Τηλεόραση να εγκύψει πάνω στο μείζον εθνικό θέμα του Ασφαλιστικού αλλά και του Δημογραφικού που δεν κυριαρχεί, ατυχώς, στον δημόσιο διάλογο. Επιμορφωτική εκπομπή και ερωτήσεις-απαντήσεις στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΡΤ καθημερινά με απλή επεξήγηση για το τι είναι αναδιανεμητικό σύστημα και τι κεφαλαιοποιητικό, τι σημαίνει αυτό για τα χρήματα του καθενός, πού τοποθετούνται και πώς επιστρέφονται. Τι είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, το προσδόκιμο ζωής, πώς επηρεάζει η δημογραφική κρίση το σύστημα.
Δυνατότητα ερωτήσεων και απαντήσεων στους πολίτες. Παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της αναλογιστικής μελέτης που οφείλει να καταθέσει η κυβέρνηση, με επεξήγηση από ειδικούς. Να γίνει κατανοητό σε όλους τι ποσά χρειαζόμαστε κατ’ έτος, τι εισρέει στα Ταμεία και ποιες οι υποθέσεις για τα επόμενα 10, 20 και 30 χρόνια, όταν δηλαδή οι σημερινοί 35άρηδες θα βγαίνουν στη σύνταξη. Να δοθούν παραδείγματα για το πώς λειτουργούν διαφορετικά συστήματα και για το επίπεδο των συντάξεων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να οργανωθεί συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στις τριτοβάθμιες ενώσεις, ώστε να παρακολουθήσουμε και στην Ελλάδα ζωντανό κοινωνικό διάλογο. Να κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί σε διάλογο με δημοσιογράφους που γνωρίζουν -η ΕΡΤ διαθέτει τέτοιους- και οικονομολόγους, ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τις αντιρρήσεις τους. Να οργανωθεί τέλος ντιμπέιτ μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό, δηλαδή για το παρόν και το μέλλον όλων των γενεών. Η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να τιμήσει σε αυτήν τη συζήτηση τον τίτλο της «Δημόσιας» Τηλεόρασης. Ιδωμεν.