Έρευνα: Νέα κυβέρνηση - Παλιά πολιτική

Θανάσης Μαχιάς 14 Ιουλ 2023

Έχω γράψει επανειλλημένα, για την αναγκαιότητα του ενιαίου χώρου Ανωτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, και ότι αυτό δεν μπορεί παρά να εκφραστεί με την ενιαία κυβερνητική συστέγαση της Ανωτατης Παιδείας και (του συνόλου) της Έρευνας στο ίδιο Υπουργείο.

Δεν κρύβω ότι πιστευα, πώς στην νέα κυβέρνηση, το λάθος της μεταφοράς της έρευνας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα διορθωνόταν.

Γιατί αποτελούσε ανατροπή μιας μεταρρύθμισης που είχε τύχει διακομματικής πολιτικής, συναίνεσης και συμφωνίας για μια 10ετια από το 2009, αλλά και

γιατί, όπως προέκυψε από την ημερίδα της ΕΕΕ, υπάρχει συμφωνία σε αυτό όλων των άλλων κομμάτων, αλλά και όλων των φορέων της έρευνας, του προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ συμπεριλαμβανομένου σε αυτό,

καθώς πλήθος ανεξάρτητων δημοσιευμάτων στο τύπο που το υποστήριζαν την ανάγκη συναίνεσης καθώς και ότι έχει επέλθει συμφωνία για διόρθωση του λάθους.

Ομως αυτό, δεν πραγματοποιήθηκε.

Να θυμήσω, η υποτιθέμενη αιτιολογία της μεταφοράς στο Υπουργείο Αναπτυξης ήταν η "αναγκαιότητα" της σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Όμως οποία εκπληξη! Το υπουργείο άλλαξε όνομα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα έφυγαν από το υπουργείο αλλά η έρευνα (η ΓΓΕΚ) έμεινε σε αυτό! (*) ... και δεν επανέρχεται στο υπουργείο Παιδείας ώστε να υπάρχει ενιαίος κυβερνητικός σχεδιασμός για την έρευνα.

Ετσι έχουμε από την μιά την Φιλανδία (**) με 12 υπουργεία εκ των οποίων (σοφά ποιούσα) το ένα είναι υπουργείο Ανωτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ΕΝΩ στην Ελλάδα με 62 υπουργούς (***) όχι!

Παρά τις πολυάριθμες επικλήσεις για εκσυγχρονισμό, μεταρρύθμισεις, συναίνεση η έρευνα επιστρέφει στην προ του '90 κατάσταση ....

Μετά θα μας φταίνε τα Ερ. Κέντρα, ο Δεκέμβρης, η ψωροκώσταινα, η θαλασσα και ο κακός μας ο καιρός.

-----------------------------------

(*) Ολοι ξέρουμε ότι οι αιτιολογίες δεν έχουν σοβαρή σημασία -βερμπαλισμοί είναι, γνωριζόμαστε σε αυτή την χώρα

(**) ομοίως υπουργείο Ανωτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας έχουν και: Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία κ.ο.κ.

(***) Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η γνώμη μου είναι ότι η διοίκηση στην Ελλάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με μικρά κυβερνητικά σχήματα και έτσι τα μεγάλα γίνονται αναγκαιότητα, ενώ οι προσπάθειες για μικρά θα αποτυγχάνουν.Ισπανία, Ρωσία κ.ο.κ.

(***) Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η γνώμη μου είναι ότι η διοίκηση στην Ελλάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με μικρά κυβερνητικά σχήματα και έτσι τα μεγάλα γίνονται αναγκαιότητα, ενώ οι προσπάθειες για μικρά θα αποτυγχάνουν.

Επιστολή των Ελλήνων Ερευνητών στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη