Απόσπασμα από την ομιλία του Χρ. Περικλέους στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ προς τιμήν του Τάκη Χατζηδημητρίου (ΤΧΔ), στις 2/4:
«Επιμελήθηκα όλα τα βιβλία του Τάκη. Κρατώ απ’ αυτά, ως μια σπάνια αρετή, το θάρρος της αναθεώρησης. Αντίθετα με την κοινή πολιτική πρακτική, δεν αποζητά την αυτοδικαίωση. Ερευνά, ψηλαφεί τα πράγματα, μαθαίνει, αναθεωρεί. Σημαντικό στοιχείο στην προσωπικότητα του ΤΧΔ η πνευματική συγκρότηση. Ο διανοούμενος των Κυπριακών Χρονικών κλείνει την πολιτική του σταδιοδρομία με ένα καθαυτό πνευματικό έργο. Την προσφορά στην Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά».
Ο ΧΠ περιγράφει πτυχές από την πoλιτική συγκρότηση του ΤΧΔ. Προσθέτω μερικά ακόμα σημεία της,
- Ο ΤΧΔ εξέφρασε την σοσιαλδημοκρατική τάση στην εποχή της επικυριαρχίας του «αφροασιατικού» προτύπου. Ο ΤΧΔ υποστήριξε την χωρίς ταλαντεύσεις συμμετοχή της ΕΔΕΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή και αργότερα την έγκαιρη «πορεία στην ΕΕ». Αποκορύφωμα της δημόσιας δράσης του στην ενότητα αυτή, ο διορισμός του στη θέση του Συντονιστή Εναρμόνισης /ως η σούμα στα πιο πάνω
- Από τους ελάχιστους Ε/Κ πολιτικούς που συμμετέχοντας στη διεθνή σκηνή (λ.χ. ΣτΕ) επέστρεφε στη νήσο καλύτερος. Παραδείγματα:1. Η στάση του στο Σκοπιανό, η στήριξη της «σύνθετης ονομασίας», παράδειγμα συνδυαστικής αντίληψης για το τι είναι ένας συμβιβασμός που παράγει πρόοδο. 2: Άρνηση του ΤΧΔ να συμπλεύσει με τη δημαγωγία γύρω από τους S300, στηρίζοντας έτσι τις πολιτικές που επεξεργάστηκε ο Γ. Κρανιδιώτης- μεταφορά τους στην Κρήτη για να μείνει ανοικτή η ευρωπαϊκή προοπτική της νήσου, 3. Με στήριξη της «στρατηγικής του Ελσίνκι», (10-11/12/ 99). Σε σχετική συζήτηση στο ΠΓ ΕΔΕΚ (14/12/99), η πλειοψηφία την στήριξε, μέσα σε αυτήν και ο ΤΧΔ, αντίθετα, ο Β. Λυσσαρίδης μίλησε «κατά»
- Δεν ταίριαζαν τα πολιτικά χνώτα του ΤΧΔ με τον Β. Λυσσαρίδη, από ένα σημείο και μετά, δεν έβρισκαν κοινό βηματισμό, παρά το γεγονός ότι ήταν οι δύο κορυφαίες προσωπικότητες στην ιεραρχία του κομματικού σχήματος. Ο ΤΧΔ δεν αντλούσε απ’ ευθείας ισχύ από την παντοδυναμία Β. Λυσσαρίδη -στεκόταν στην μάχιμη πολιτική και με τη δική του οντότητα. Έτσι στην περίοδο της διαδοχής, το κρίσιμο θέμα για τον ΒΛ ήταν να εκφραστεί η συνέχεια μέσα από τον κομματικό σωλήνα, άρα «πρωτίστως, να μην είναι ο ΤΧΔ»
- Η δράση του κατά της απριλιανής δικτατορίας ως γραμματέα της ΕΑΔΕ, έτυχε ευρείας αναγνώρισης. Αρκετό υλικό με δηλώσεις και φωτογραφίες από την περίοδο αυτή εκδόθηκαν σε βιβλίο από τον φιλόλογο Θ. Πολυβίου, υπό τον τίτλο «ο αντιχουντικός αγώνας στην Κύπρο», εκδόσεις, «Βιβλιοεκδοτική», 2009
- Η παγκύπρια αναγνώριση της δημόσιας προσφοράς του αφορά την περίοδο που εργάστηκε ως συμπρόεδρος της ΤΕΔΠΚ-μαζί με τον Αλί Τουντζάι. Στην πιο ώριμη φάση του βίου του, ανέδειξε τον χαλκέντερο εαυτό του, να καταπίνει τα «μικρά» για να παράγει έργο, πραγματικά σπουδαίο. Ο ίδιος εξηγεί πως το να έχεις επικοινωνία και να μιλάς με την άλλη κοινότητα, σε κάνει να μεγαλώνεις τους ορίζοντές σου
- Ένα χαμογελαστό στιγμιότυπο, άξιο υπογραμμίσεως, λέει πολλά για την εποχή του. Σε μια από τις πορείες κατά μήκος της γραμμής κατοχής, Πύργος-Δερύνεια, ομάδα της νεολαίας ΕΔΕΚ, λίγο πριν την Δερύνεια, φώναζε το γνωστό «Εοκ και Νατο, το ίδιο συνδικάτο». Στην κεφαλή της πορείας ήταν ευρωπαίοι βουλευτές, όπως η Πολίν Γκριν. Ο ΤΧΔ έσπευσε πίσω, βρήκε αμέσως το επιχείρημα: «Σταματάτε, αντραπείτε τουλάχιστον τους ξένους μας»!