Η πανδημία Covid-19 ξεγύμνωσε τα «σύγχρονα» συστήματα δημόσιας υγείας των ανεπτυγμένων οικονομιών τόσο της Ευρώπης όσο και των λοιπών δυτικών κρατών προβάλλοντας τις ελλείψεις, αναδεικνύοντας τις ανικανότητες εν τέλει φέρνοντας σημαντικές ανατροπές. Είναι πλέον βέβαιο ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ όπως είναι φυσικό η Ελλάδα δε θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστη.
Παρ? όλα αυτά, η αναγνώριση της χώρας μας για τον ορθό τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, δε περιορίζεται απλώς στην απονομή επαίνων και ευσήμων αλλά θα αποτελέσει ένα πολυεπίπεδο αντικείμενο έρευνας και μελέτης αναγνωρισμένων και καταξιωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρης της υφηλίου.
Υπό «κανονικές» συνθήκες, το ξέσπασμα του κορονοϊού, θα έπρεπε να ισοπεδώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της πατρίδας μας και να ευνοήσει την «έκρηξη» κρουσμάτων, διότι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χώρας μας είναι:
⦁η εύθραυστη οικονομία, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης
⦁ο γερασμένος πληθυσμός, ο οποίος υπερτερεί κατά πολύ του νεαρότερου ηλικιακά
⦁το παλαιό, καταπονημένο και τεχνολογικά ξεπερασμένο, λόγω της οικονομικής κρίσης, σύστημα δημόσιας υγείας.
Ένα ερώτημα, στο οποίο ήδη αναζητούν απαντήσεις οι εκπρόσωποι των ανεπτυγμένων κρατών, οι οποίες δυστυχώς θρηνούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, είναι «Πως τα έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα;»
Ορισμένες απαντήσεις του συγκεκριμένου ερωτήματος είναι οι ακόλουθες:
⦁Απόλυτη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες
Η Ελλάδα ακολουθεί την συγκεκριμένη επιτυχημένη πορεία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) διότι συγκρότησε ομάδα ειδικών επιστημόνων – συμβούλων, στην οποία εμπιστεύθηκε όχι απλά την ενημέρωση αλλά και την καθοδήγηση, ενώ τους παρείχε όλα τα μέσα για την ανεξάρτητη λειτουργία τους χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής πολιτικής πίεσης και ελέγχου.
⦁Πρόταξη του «ΕΜΕΙΣ» έναντι του «ΕΓΩ»
Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού αποτέλεσε (δυστυχώς, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα) την πρώτη καλή Ελληνική αφορμή μέσω της οποίας αφενός προάγεται το κοινωνικό όφελος, το «ΕΜΕΙΣ» και παραγκωνίζεται το προσωπικό συμφέρον, το «ΕΓΩ»
⦁Εθελοντικό κίνημα
«Οι άνθρωποι προοδεύουν, προσφέροντας στον συνάνθρωπο τους», ίσως είναι το καλύτερο μήνυμα την περίοδο που διανύουμε και τούτο διότι η κρίση του κορονοϊού ανέπτυξε το εθελοντικό κίνημα. Σύμφωνα με αυτό, μέσω του εθελοντισμού, αρκετοί επιλέγουν να θέσουν τη ΓΝΩΣΗ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ΕΜΠΕΙΡΙΑ καθώς και λοιπά μέσα στην στήριξη συνανθρώπων τους.
Κλείνοντας, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί ότι ακόμη και αν θεωρούνται από κάποιους «υπερβολικά» τα μέτρα που λήφθηκαν καθώς και «σκληρός» ο τρόπος που αντέδρασαν, τις πρώτες ημέρες, τα μέλη της ομάδας των ειδικών επιστημόνων, κανείς δε θα πρέπει να τους χρεώσει καμία απολύτως ευθύνη, αλλά να τους επαινέσει διότι επιτεύχθηκε ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, όχι μόνο δικός τους αλλά όλων των Ελλήνων, δηλαδή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της απώλειας ανθρωπίνων ζωών και γενικότερα ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των παράπλευρων απωλειών αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.