Ένα από τα σημαντικά ελαττώματα που έχουμε ως λαός είναι ότι αρνούμαστε επίμονα, σε κορυφαίες στιγμές στην ιστορία μας, είτε ως άτομα είτε ως κοινωνία, να δούμε , πέραν από τίς αντικειμενικές, τίς προσωπικές ή συνολικές δικές μας ευθύνες, για γεγονότα που καθόρισαν την ζωή και την πορεία μας. Ετσι φτιάχνουμε μύθους με τους οποίους “τρεφόμαστε” και χρησιμοποιούμε, απροκάλυπτα, επιλεκτικά τη μνήμη. Μόνο που η αλήθεια την οποία εμείς διαλέγουμε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι μισή κι άρα …ισοδυναμεί με συνειδητό ψέμα.
Αφορμή γι αυτές τίς διαπιστώσεις έδωσε το δημοσιεύμα των FT για το τί “παίχτηκε” στη περιβόητη Σύνοδο των Κανών , σχετικά με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου,λίγες μέρες πρίν αποχωρήσει από τη πρωθυπουργία και οι αποκαλύψεις πώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα ήξερε όλα όσα στο παρασκήνιο λάμβαναν χώρα . Η αγωνιώδης προσπάθεια παραγόντων από πολλές πλευρές και ΜΜΕ να “βγεί” από το κάδρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνει όχι μόνο επιλεκτική μνήμη αλλά δίνει αφορμές για εσκεμένη διαστρέβλωση των γεγονότων. Αλλά και η δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα επέλθει τώρα παρα μόνον όταν προκύψουν και αξιολογηθούν όλες οι πληροφορίες και μιλήσουν οσοι ακόμη σιωπούν.
Ετσι, λοιπόν, οι σημειώσεις ενός ενεργού ρεπόρτερ καταγράφουν τα γεγονότα ως εξής:
? Στίς 26 Οκτωβρίου του 2011 ξεκινά στις Βρυξέλλες, από τον Γιώργο Παπανδρέου συνοδεία του Ευάγγελου Βενιζέλου η διαπραγματεύση για το 2ο Μνημόνιο η οποία ολοκληρώνεται τη επομένη, 27-10-2011, με συμφωνία και “κούρεμα” του ελληνικού χρέους σε ιδιώτες (PSI), κατά 50 δις ευρώ. Το πρωί της 26ης στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου της ΘΣΝ,αποδοκιμάστηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κυρίως ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΄Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
? Στίς 28, την ώρα της παρέλασης σημειώνονται τα επεισόδια, εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας , Κάρολου Παπούλια και του κ. Μπεγλίτη στην εξέδρα των επισήμων. Το πολιτικό κλίμα φορτίζεται έντονα όταν γίνονται γνωστά και τα σημεία της συμφωνίας για το 2ο Μνημόνιο.
? Το πρωί της μεθεπομένης , σύμφωνα με πλείστες μαρτυρίες, ο Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνει στο σπίτι του στο Καστρί, για την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα τους Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη και Φίλιππο Πετσάλνικο ενω το απόγευμα συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο όπου εξηγεί την πρότασή του. Διαφωνούν ανοικτά ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζητάει να μάθει άν έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες. Ολοι οι υπόλοιποι συμφωνούν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρίσταται, λόγω νοσηλείας, αφού είχε εισαχθεί σε ιδιωτική κλινική με διάγνωση έντονο στομαχικό άλγος.
? Την επομένη, 31 Οκτωβρίου ,συγκαλείται η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ,όπου ο Γ. Παπανδρέου ενημερώνει τους βουλευτές ότι ζητάει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του και τη διαξαγωγή δημοψηφίσματος. Μόλις τελειώνει την ομιλία του, ως αυτόπτης μάρτυρας ο γράφων, σηκώνεται από το έδρανο της, η Αννα Διαμαντοπούλου και ρωτάει ξανά τον τότε Πρωθυπουργό άν έχουν ενημερωθεί και συμφωνούν οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι ηγέτες. Απάντηση δεν δίνεται και λίγο αργότερα το λόγο παίρνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει εξέλθει από το νοσοκομείο και αναφέρει ότι “…ότι όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι δημοκρατικά εκτονωτικά και λυτρωτικά …..για να επέλθει η κάθαρση του δράματος”. Τα ίδια επαναλαμβάνει λίγο αργότερα σε εκτενή συνένετυξή του στον ΑΝΤ1 και στη Μαρίας Χούκλη και τον Στρατή Λιαρέλλη. Εκεί αναφέρει ότι το δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι : “ευρώ ή δραχμή”. Στην ίδια τότε ομιλία του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αποκαλύπτει την συζήτηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , στίς 16 και 17 Σεπτεμβρίου, σχεδόν δύο μήνες πρίν, παρουσία των Γκέργκ Ασμουνσεν και Γιώργου Ζαννιά , στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου ο γερμανός υπουργός, όπως υποστήριξε ο τότε υπουργός Οικονομικών ,του λέει τί ποσό χρηματοδότησης χρειάζεται η Ελλάδα για να βγεί από το Ευρώ. Το γεγονός αυτό επανέλαβε, τον Μάρτιο του 2013, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του κόμματος.
? Την 1 Νοεμβρίου δημοσιεύται στα ΝΕΑ άρθρο του κ. Βενιζέλου όπου εξηγεί την θέση του για το δημοψήφισμα.
? Στίς 3-4 Νοεμβρίου γίνεται η Σύνοδος των Καννών με τα γνωστα γεγονότα που ακόμη αποκαλύπτονται.
? Στίς 4/11 η Βουλή με 153 υπέρ ,145 κατά και απόντων των κ. Ελσας Παπδημητρίου και Μιλένας Αποστολάκη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ξεκινάει επαφές και στις 8 Νοεμβρίου παραιτείται και σχηματίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου.
? Αυτή είναι η αλληλουχία των γεγονότων και η στάση των πρωταγωνιστών εκείνες τι μέρες. Οι εκτιμήσεις , οι ερμηνείες ,τα συμπεράσματα και οι απόψεις,ανήκουν στον καθένα, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος.