Επέλεξε τη δεξιά συναίνεση από την εθνική

Γιάννης Μεϊμάρογλου 18 Ιαν 2025

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, για μια ακόμα φορά, την έκπληξη προτείνοντας τον Κωνσταντίνο Τασούλα για το αξίωμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκπληξη ήταν για όσους δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο Πρωθυπουργός θα αποφάσιζε να θολώσει το πολιτικό του προφίλ εκείνο του σύγχρονου και μετριοπαθούς κεντροδεξιού ηγέτη το οποίο έχτισε με επιμονή και φροντίδα, κάνοντας μια επιλογή πολιτικής αναδίπλωσης και κομματικής περιχαράκωσης. Η αντίδραση της ακραίας πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας στις πρωτοβουλίες του για τα εθνικά θέματα αλλά και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν τελικά πιο ισχυρή απ’ ότι ίσως και ο ίδιος ανέμενε. Η απομάκρυνση Σαμαρά αποδείχτηκε «πύρρειος» νίκη.

Αποχαιρετώντας πριν από μερικές μέρες τον Κώστα Σημίτη, ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η κυβέρνηση, έλεγε ο Κώστας Σημίτης, υπάρχει όχι για να διαιωνίζει η ίδια την εξουσία της, αλλά για να διαμορφώνει μια καλύτερη κοινωνία, με λέξεις-κλειδιά το σχέδιο και τη συγκυρία, επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, όμως βαδίζοντας συχνά και κόντρα στο ρεύμα. Ένα κόστος που πρέπει να καταβληθεί ώστε το όφελος που θα προκύψει να είναι τέλος μεγαλύτερο. Δεν πρέπει συνεπώς να διστάζουμε μπροστά στα εμπόδια. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης και των αποφάσεών μας όταν έχουμε ορίζοντα την πρόοδο». Ύφος και λόγια τόσο διαφορετικά από το «προεδρικό» του διάγγελμα.

Ο ενθουσιασμός με τον οποίο έγινε δεκτή η πρόταση του Πρωθυπουργού από τους παρευρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ έδειξε ότι ο στόχος της για την επιστροφή της ηρεμίας «εντός των τειχών» επετεύχθη, κατ’ αρχήν. Η αιτιολόγηση της, υποτίθεται, συναινετικής πρότασης για έναν εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος και Πρόεδρο της Βουλής ήταν μάλλον ατυχής. Ο ΠτΒ εκλέγεται εθιμικά με ευρύτατη διακομματική πλειοψηφία και πάντως τα καθήκοντα του είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του ΠτΔ. Το χειρότερο είναι ότι ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί στο αξίωμά του με πολύ λιγότερες ψήφους από εκείνες που είχε λάβει ως ΠτΒ και με τη στήριξη βουλευτών που η παρουσία τους στη Βουλή δεν περιποιεί τιμή στον θεσμό.

Η εκλογή του προσώπου που αναδεικνύεται στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό και συμβολίζει την ενότητα του έθνους δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συναινετικής διαδικασίας υπερβαίνοντας τις υπαρκτές κομματικές αντιπαλότητες. Είναι κρίμα που αυτή η εκλογή του ΠτΔ, η πρώτη μετά την αποσύνδεση της εκλογής του από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, φέρνει στην επιφάνεια παθογένειες που θεωρούσαμε ότι είχαν ξεπεραστεί. Δυστυχώς η κομματική επιλογή της ΝΔ - όπως και οι επιλογές όσων κομμάτων της αντιπολίτευσης έσπευσαν να προβάλουν παραταξιακές υποψηφιότητες - ακύρωσαν κάθε πιθανότητα διευρυμένης συναινετικής εκλογής του ΠτΔ. Είναι ήττα της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας έχοντας εξασφαλίσει δύο διαδοχικές αυτοδύναμες διακυβερνήσεις, με την ψήφο ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Θα περίμενε κανείς από τον Πρωθυπουργό να επιδείξει την αντίστοιχη ευρύτητα και συναινετική διάθεση και στην πρότασή του για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, παραμένοντας συνεπής με τη σχετική του ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης. Τα κόμματα οφείλουν να προσαρμόζονται στις επιταγές του Συντάγματος και όχι να προσαρμόζουν τον καταστατικό χάρτη της χώρας με άξονα τις εκάστοτε πολιτικές τους επιλογές.

Πηγή: www.tanea.gr