Έντονο πολιτικό παρασκήνιο για την Τουρκία εν όψει της Συνοδου Κορυφής της ΕΕ

08 Δεκ 2020

Δύο μέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου,  έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο, καθώς είναι σαφές ότι θα συμπεριληφθούν στις αποφάσεις της κάποια μέτρα κατά της Αγκυρας – αλλά παραμένει ακόμα εξαιρετικά αβέβαιη η έκτασή τους.Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως η Τουρκία απέτυχε να συμβάλει στον τερματισμό της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά παρέπεμψαν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία (που ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική χθες), την Ισπανία και τη Μάλτα. Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία.


Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

«Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχθές τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι οι εργασίες «έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.


Την ιδια ώρα εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα, Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ και υποστήριξε πως δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες η Άγκυρα κατηγορείται ότι υποθάλπει εντάσεις είναι εσφαλμένες. 

Η Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, ισχυρίσθηκε ο τούρκος υπουργός. 
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis «έβαλε τέλος στις δραστηριότητές του στις 29 Νοεμβρίου. Όμως η Ελλάδα συνέχισε να βρίσκει προσχήματα για να αποφύγει τον διάλογο. Η ΕΕ οφείλει να δει αυτή την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. 

«Πρέπει να είναι δίκαιοι και τίμιοι εδώ. Αν σκεφτούν επίσης στρατηγικά και με κοινή λογική, όχι μόνο στη σύνοδο κορυφής αλλά πάντα, και επιτύχουμε μια θετική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνο με διάλογο και διπλωματία», πρόσθεσε.