Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση (, 41 ανθρώποι πέθαναν χθες) και ο αριθμός – ρεκόρ που καταγράφουν οι διασωληνωμένοι, που πλέον ανέρχονται σε 263, δημιουργεί αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Θαεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα.
Πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.
Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.
Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν».
Το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Ελλάδα , ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία την αφόρητη πίεση από την πανδημία. Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3.
Τίθεται, επίσης σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να οργανωθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων, κάτι που δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και στην Αττική.
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, «να υπηρετήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη», όπως σημειώνει. Επίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι γιατροί θα συνάψουν σύμβαση εργασίας 6μηνης διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες, με αμοιβή 2.000 ευρώ, με δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή, δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ? οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων, ενώ δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου.