Μία από τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών μίας σοβαρής χώρας -με την έννοια ότι ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση- όταν θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση κάποιον «αντίπαλο» είναι οι διαρροές προς τα μίντια. Αυτό ακριβώς έκαναν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προσφέροντας στην «Μπιλντ» την είδηση ότι συνέλαβαν στέλεχός τους που πουλούσε μυστικά σε πράκτορες των ΗΠΑ. Και μάλιστα μυστικά σχετικά με τις έρευνες που κάνει το Βερολίνο για να διαπιστώσει την έκταση και το βάθος των τηλεφωνικών υποκλοπών που διενεργούσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ στη Γερμανία, ακόμη και σε βάρος της Ανγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο διάσημος πια Σνόουντεν. Και βεβαίως αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου, έσπευσαν να εκφράσουν πάλι τη δυσαρέσκειά τους για τη συμπεριφορά της Ουάσιγκτον.
Η νέα αυτή υπόθεση αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η καχυποψία και οι αντιπαραθέσεις είναι έντονες στο πλαίσιο της Δύσης, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό, αφού πολλές φορές συγκρούονται εθνικά συμφέροντα. Το καινούργιο όμως είναι ότι πλέον ότι αυτή η καχυποψία και αυτές οι αντιπαραθέσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Δεν γίνεται προσπάθεια να διευθετηθούν πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε ο λόγος της Ουάσινγκτον αποτελεί νόμο, όπως στο παρελθόν. Ακόμη περισσότερο, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να κατονομάζονται οι ΗΠΑ ως υπεύθυνες για λάθη που οδήγησαν σε κρίσεις ή να ορθώνουν απέναντί τους το ανάστημά τους χώρες όπως η Γερμανία και πολύ πρόσφατα η Γαλλία, που πιστεύουν ότι έχουν τέτοια δυνατότητα.
Η απλή παρακολούθηση των αμερικανογερμανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών πυκνώνουν και κλιμακώνονται. Ξεκινώντας από την άρνηση της Γερμανίας να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 επί προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο η Ανγκελα Μέρκελ να δείχνει με το δάκτυλό της τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το χάος που επικρατεί στη συγκεκριμένη χώρα. Φανερά αντίθετη ήταν η Γερμανία και στην επέμβαση στη Λιβύη που οδήγησε στην πτώση του Καντάφι, ενώ έχουν μεσολαβήσει επανειλημμένες και επίσημες επισημάνσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η οικονομική κρίση που κτύπησε την Ευρώπη ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με την κατάρρευση τραπεζών. Είναι, τέλος, γνωστό ότι οι διαφορές απόψεων των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, και δεν το κρύβουν. Στο μεταξύ, έσκασε η ιστορία της παρακολούθησης του τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων, και πολύ πρόσφατα έγινε σαφές ότι Γερμανία και ΗΠΑ έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς τα συμφέροντά τους συγκρούονται.
Ακριβώς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, που κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί την εκμεταλλεύονται για να δημιουργήσουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα το οποίο θα εμποδίζει την προσέγγιση της Γερμανίας με τη Ρωσία, ήλθε σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και η Γαλλία. Η Ουάσιγκτον ζήτησε να μη συνεχιστεί η κατασκευή και η παράδοση των τεσσάρων πλοίων που έχει παραγγείλει η Μόσχα σε γαλλικά ναυπηγεία, η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε και, τυχαία ή όχι, ακολούθησε η επιβολή προστίμου 8,8 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές στην BNP Paribas. Γεγονός που έκανε έξαλλο το Παρίσι και τώρα επιζητεί τον περιορισμό της ηγεμονίας του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο. Συμπέρασμα: Η Δύση δεν είναι πια όπως άλλοτε…