Eνστάσεις, διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις για την συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup, κυριαρχούν στην Κεντρική Επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει για δεύτερη μέρα.
Κατά την πρώτη ημέρα (Σάββατο), οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μηλιός, Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλος και άλλοι έδειξαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, με τους εταίρους, αλλά και συνολικά για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση.
Διαφωνίες εκδηλώθηκαν και για το θέμα της κύρωσης ή όχι της συμφωνίας από την Βουλή. Ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή «τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνια με τη λιστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβερνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα». Ζήτησε, μάλιστα, «παρά τη συμφωνία αυτή να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις».
«Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδευονται πάντα με συμβιβασμούς», είπε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.
Επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και «συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης γι αυτό, ζήτησε ο Νίκος Χουντής.
«Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία εχει αποδείξει οτι έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε ο Γ. Μηλιός.
Ετεροβαρή, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Αλέκος Καλύβης και ζήτησε να αντικρουστούν τα αρνητικά σημεία στην πράξη.«Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», είπε.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι κκ Δραγασάκης και Βαρουφάκης υπεραμύνθηκαν των χειρισμών που έχουν γίνει και της κριτικής που ασκήθηκε. Αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».
Προκάλεσε, επίσης, η φράση του για τον κόμμα: «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία».