Αν έδειξε κάτι η πολιτική κρίση – θρίλερ που ζήσαμε το τελευταίο δεκαήμερο, είναι το πόσο επικίνδυνο για τη χώρα είναι να μην υπάρχει ένας ισχυρός ενδιάμεσος πόλος ανάμεσα στην Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πόλωση ανάμεσα σε μια αυταρχική Δεξιά και ένα αριστερόμορφο τυχοδιωκτικό λαϊκισμό, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σύρει τη χώρα στο βάραθρο και να ακυρώσει την ευρωπαϊκή της προοπτική και τις μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού. Με επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα την ισχυρή παρουσία ενός καθαρόαιμου ναζιστικού κόμματος.
.
Η Ν.Δ. δυστυχώς απέδειξε ότι δεν είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Κυριαρχείται από μια ομάδα με αυταρχικά, τυχοδιωκτικά, οπισθοδρομικά, εθνικιστικά χαρακτηριστικά και έχει στους κόλπους της ακόμη και ακροδεξιά στοιχεία. Ο Αντώνης Σαμαράς, δέσμιος αυτής της ομάδας, είναι ένας υπερσυντηρητικός πολιτικός που φλερτάρει με τον βοναπαρτισμό. Στην περίπτωση της ΕΡΤ, είχαμε την παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων που διέπουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς συνεννόηση και συμφωνία με τους άλλους δύο εταίρους, η Ν.Δ. προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Είχαμε ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος, αφού αυτή η πράξη δεν είχε την δεδηλωμένη υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής και έφερε τις υπογραφές μόνο των προερχόμενων από την Ν.Δ. υπουργών. Αντίθετα, παρήγαγε έννομα αποτελέσματα, ενώ είχε την προφανή αντίθεση της πλειοψηφίας της Βουλής, η οποία εμποδιζόταν να εκφραστεί. Πέραν του ότι αυτό καθεαυτό το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης ήταν πράξη αντισυνταγματική, όπως κατέδειξε η απόφαση του ΣτΕ και μετέβαλε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα, όπως έδειξε το σοκ και οι αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Η συμπεριφορά αυτή της Ν.Δ. ήλθε στο τέλος μιας αλυσίδας πράξεων, που έδειχναν την πρόθεσή της να μονοπωλήσει την εξουσία, να περιθωριοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, να υπονομεύσει τον χαρακτήρα της κυβέρνησης ως τρικομματικής. Με αποκορύφωμα την ιστορία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπου η Ν.Δ. έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά απέναντι στην Χρυσή Αυγή, πρωτοφανή για ευρωπαϊκό κόμμα οπισθοδρομικότητα και ομοφοβικότητα περασμένων δεκαετιών.
Βεβαίως, αυτή τη στιγμή, εναλλακτική λύση από την τρικομματική κυβέρνηση δεν υπάρχει. Εκλογές αυτή την ώρα, θα σήμαιναν για τη χώρα άλμα στο κενό. Χρειάζεται όμως επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης, όπως εύστοχα τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Χρειάζεται νέα προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων, ουσιαστική συμμετοχή στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και θέσπιση κανόνων, ώστε η κυβέρνηση να λειτουργεί πραγματικά ως τρικομματική.
Επειδή όμως η κατάσταση είναι ρευστή, γίνεται επείγον η συγκρότηση του ενδιάμεσου κεντροαριστερού και μεταρρυθμιστικού πόλου. Στην υπόθεση της ΕΡΤ, όπως και στο αντιρατσιστικό, βρέθηκαν πολύ κοντά ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δυναμική Ελλάδα, κεντροαριστερές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις, χιλιάδες ανένταχτοι προοδευτικοί άνθρωποι. Η ζωή έδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ, μα πάρα πολύ, μικρότερες από ό,τι μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας διάλογος μεταξύ τους πρέπει να αρχίσει… χθες, για την προγραμματική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό τους, την επεξεργασία θέσεων που θα δίνουν σύγχρονες απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα, τη σωστή αναλογία παλαιών και νέων σε επίπεδο προσώπων, την σύγκλιση και την ενότητα.
Σε οποιαδήποτε τροπή των εξελίξεων η χώρα πρέπει να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένας ισχυρός ενδιάμεσος ευρωπαϊκός, κεντροαριστερός και μεταρρυθμιστικός πόλος.
.
ΥΓ. Μετά τις χθεσινοβραδυνές δραματικές εξελίξεις, η ιδέα του ισχυρού ενδιάμεσου πόλου παραμένει επίκαιρη. Απλώς, η σταση της ΔΗΜΑΡ αλλάζει τα δεδομένα. Είπαμε να σταματήσουμε την αλαζονεία και τον τσαμπουκά του Σαμαρά. Όχι να διαλύσουμε τη χώρα. Ο Βενιζέλος είναι η μόνη φωνή λογικής.
.