Ένας Έβρος χωρίς Έβρο

Γιάννης Λασκαράκης 26 Αυγ 2022

             Ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ και διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού,  κ. Γεώργιος Καμπάς ήταν σαφής: «Αυτοί που αποφάσισαν, είπε, την κατασκευή  φράκτη  μήκους 80 χιλιομέτρων στον Έβρο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά κάποιων που ζουν  στην Αθήνα ή σε περιοχές που δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν τα   σύνορα στον  Έβρο. Νομίζουν ότι φτιάχνοντας ένα φράκτη στην  όχθη του ποταμού θα λύσουν το πρόβλημα, ενώ  τα πραγματικά σύνορα με την Τουρκία βρίσκονται στο μέσον του ποταμού» (Thrakinet 20/8/22).

Έχει απόλυτο δίκαιο ο στρατηγός. Όσοι  παράτυποι μετανάστες ή  πρόσφυγες περάσουν το ποτάμι θα βρεθούν στην ελληνική επικράτεια, απέναντι σε ένα φράκτη που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Δεν είναι το ίδιο με τον φράκτη στα χερσαία σύνορα, δυτικά του ποταμού, που βρίσκεται επί της συνοριακής γραμμής μεταξύ Καστανιών – Ν. Βύσσας.  Τι θα πράξουν τότε οι ελληνικές αρχές; Θα τους στέλνουν πίσω με τη βία ή   θα τους αφήσουν να πεθάνουν από τη πείνα και τις αρρώστιες έξω από τον φράκτη, αλλά μέσα στην Ελλάδα;  Φαντασθείτε τις φωτογραφίες, τα σχόλια και τις αντιδράσεις  που θα κυκλοφορούν στα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση του ζητήματος πάρα πολύ σημαντική. Ο  ποταμός Έβρος είναι το όνομα, το σύμβολο,  η ιστορία και  η μυθολογία του νομού.  Είναι  οι θρύλοι και  οι παραδώσεις του.  Συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των παρέβριων οικισμών και των οικονομιών τους.  Αποτελεί   τη  ζωογόνο  υδάτινη  δύναμη που καρπίζει τη γη, αλλά και απειλεί ζωές και περιουσίες όταν αγριεύει.  Καθώς ελίσσεται δημιουργεί   φυσικές   ομορφιές, νησίδες, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ψαρότοπους  και σπουδαίους βιότοπους.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Κανόνι του Σουφλίου,  το τρένο και ο αυτοκινητόδρομος περνούν  δίπλα από το ποτάμι και σε άλλες τα αντιπλημμυρικά αναχώματα το εγκιβωτίζουν. Ο Έβρος είναι ένα διεθνές ποτάμι και υπάρχουν σκέψεις  να μετατραπεί σε πλωτό, να συνδεθεί με το Δούναβη και να αποτελέσει τμήμα των ποτάμιων δικτύων ευρωπαϊκών μεταφορών, με έξοδο στην Αλεξανδρούπολη.

 Με τον σχεδιαζόμενο φράκτη των 80 χιλιομέτρων, μαζί με το τμήμα  27 χιλιομέτρων  που κατασκευάστηκε ήδη στην περιοχή Φερών, ο ποταμός Έβρος και η δυτική του όχθη θα τεθούν   σε μια περίεργη  κατάσταση. Θα αποτελούν μεν   εθνικό έδαφος,  αλλά θα ισχύει σε αυτό το  άβατο για τους κατοίκους   του νομού. Ούτε να τον βλέπουν δε θα μπορούν.

Ένας  Έβρος χωρίς Έβρο, δηλαδή.