Αν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιβεβαιωθούν, τότε το πιθανότερο είναι ότι στο Ευρωπαικό Συμβούλιο της Τετάρτης με θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού η χώρα μας δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα Grexit αυτή τη φορά από την συνθήκη Σένγκεν. Η φημολογούμενη «λήξη συναγερμού» δεν οφείλεται φυσικά στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώθηκε στα συμπεφωνημένα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η εκτίμηση που κυριάρχησε είναι ότι ενδεχόμενη αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας- μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης στην συνθήκη θα επέτεινε περαιτέρω το προσφυγικό πρόβλημα, παρά θα το επέλυε.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα αποκτά μείζονα σημασία όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται-«χώρα μειωμένης ευθύνης», χαρακτηρίζεται από ορισμένους Ευρωπαικούς κύκλους-αλλά κυρίως εξαιτίας της εξόφθαλμης πλέον αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης και να διαχειριστεί αλλά κυρίως να διαβάσει σωστά και να εκτιμήσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Οι ενδείξεις ότι δεν πρόκειται μόνο για μια ιδεοληπτική ανάγνωση των εξελίξεων αλλά για πραγματική άγνοια, πληθαίνουν σχεδόν καθημερινά.
Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε αρωγή για την φύλαξη των συνόρων, αρνήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια για άντληση πόρων στη διαχείριση της προσφυγικής ροής και μπήκε με απίστευτη ευκολία σε μία εθνικολαικιστικού τύπου και περιεχομένου θέση, ότι μπορεί μόνη να φυλάξει τα σύνορα της. Σε αυτό ακριβώς το τελευταίο βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως φιάσκο των τελευταίων ετών. Ένα πάγιο αίτημα στρατηγικής σημασίας για τη θέση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και στο εγγύς γεωγραφικό της περιβάλλον, έγινε σκόνη και θρύψαλα. Η μοναδική δυνατότητα που διεφάνη τα τελευταία χρόνια να γίνουν τα ελληνικά σύνορα, Ευρωπαϊκά σύνορα χάθηκε μέσα σε ένα κυκεώνα ιδεοληψίας κι αδιέξοδων διεκδικήσεων για να διασυνδεθεί η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με την ελάφρυνση στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Πρόκειται για ένα ακόμα τερατώδες λάθος, για μία ήττα στρατηγικής σημασίας, που προφανώς δεν μπορεί να διορθωθεί με την εκ των υστέρων αποδοχή της παρουσίας της Frontex, στα σύνορα της Ελλάδας με την FYROM.
Το γεγονός ότι η Αθήνα επί της ουσίας παρέδωσε τα κλειδιά του στρατηγικού παίκτη στην περιοχή στην Άγκυρα, έχει μικρότερη ενδεχομένως σημασία από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μόνη χωρίς σχέδιο και για μία ακόμα φορά χωρίς συμμάχους σε ένα πολυδιάστατο πρόβλημα όπως το προσφυγικό και με ορατό το ενδεχόμενο εγκλωβισμού εντός της ελληνικής επικράτειας χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων.
(Τα πρώτα exit polls έδειχναν συντριπτική νίκη του Εθνικού Μετώπου στην εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία. Εξέλιξη που επιδέχεται απλουστευτικών και γι αυτό κι επικίνδυνων ερμηνειών διασύνδεσης των εκλογικών αποτελεσμάτων με το προσφυγικό ζήτημα. Οι εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες του Ευρωπαικού οικοδομήματος είναι προφανείς. Εξίσου προφανής όμως είναι και η ανάγκη στοιχειώδους σοβαρότητας, υπευθυνότητας κι εμπειρίας από την εγχώρια πολιτική ελίτ, κάθε κράτους- μέλους της Ε.Ε. Η ήττα των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στη χώρα του διαφωτισμού, στη χώρα που θρηνεί νεκρούς από το πρόσφατο χτύπημα του ISIS είναι μια βαριά τραυματική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη).
Δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα του «Αθήνα 9.84»