ΤΟ ΒΗΜΑ
Ο «κοινοτικός αναλφαβητισμός», η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά τις αξίες, τις διαδικασίες και τον ρόλο της Ένωσης στην καθημερινότητά μας είναι μια πραγματικότητα. Ακόμη και για ζητήματα που είμαστε ξεφτέρια, τα ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις, αναρωτιέμαι πώς στην ευχή έχουμε αποτύχει στον τομέα της ενημέρωσης. Και ως Ε.Ε. και ως Ελληνική διοίκηση. Για παράδειγμα, πολλοί ρωτούν «καλά τα ΕΣΠΑ, αλλά τα πληρώνουμε με τις εισφορές μας». Λάθος. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός, δηλαδή τα χρήματα που συνεισφέρουν τα κράτη- μέλη για την λειτουργία της Ένωσης και τις παροχές για διάφορα προγράμματα, χρηματοδοτείται από τα πλούσια κράτη μέλη. Όταν λέμε ότι η Ελλάδα εισπράττει 3-5 δις το έτος, αυτά είναι καθαρά. Δηλαδή έχουν αφαιρεθεί οι υποχρεώσεις μας. Αντίστοιχα, όταν λέμε ότι η Μ. Βρετανία εισφέρει 12-13 δις, εννοούμε ότι τα πληρώνει καθαρά. Εξ άλλου αυτός ήταν ένας από τους λόγους επιτυχίας της προπαγάνδας των λαϊκιστών της «Εξόδου». Σβήνουν από το χάρτη τα οφέλη που έχουν αποκομίσει -αύξηση των θέσεων εργασίας και ανάπτυξης-από την συμμετοχή της στην εσωτερική αγορά.
Είδατε, είδατε; Πόσες λέξεις χρειάστηκαν για να διατυπωθεί μια απλή πραγματικότητα; Είναι πράγματι μια επίπονη προσπάθεια να εξηγηθεί μια πολύπλοκη δομή που είναι μοναδική στον κόσμο. Και πόσο πιο εύκολη είναι η δουλειά ενός Φάρατζ και ενός Τζόνσον να συμπυκνώσουν την προπαγάνδα τους με δυο φράσεις. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να εξηγήσεις τον μηχανισμό της ‘’εκχώρησης μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε ένα υπερεθνικό όργανο’’, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή την πολιτική ανταγωνισμού. Αυτά είναι καλά φυλαγμένα «μυστικά» στα συρτάρια των κοινοτικών οργάνων, των αρμόδιων υπουργείων των κρατών-μελών ή των εξειδικευμένων δημοσιογράφων. Χρόνια τώρα, οι μεν εθνικές κυβερνήσεις ότι καλό συμβαίνει το καρπώνονται, και ότι κακό μας βρίσκει το φορτώνουν στην Ένωση.
Η εισβολή των fake news στην διαδικασία του Brexit και η αδυναμία να τα αντιμετωπίσει η Ένωση ψεύδη των λαϊκιστών , οδήγησαν την Επιτροπή Γιούνκερ και το Ε. Κοινοβούλιο στο να οργανώσουν μια καμπάνια ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών εστιάζοντας στον ρόλο της Ένωσης στην καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη. Με κεντρικό μοτίβο «Αυτή την φορά ψηφίζω» μπορεί κανείς να διαβάσει, να ακούσει και να δει σύντομα ενημερωτικά μηνύματα προσαρμοσμένα στην εποχή του tweet.
Στην διάρκεια της προεκλογικής Καμπάνιας για την ευρωβουλή, συχνά τίθεται το ερώτημα. «Καλά όλα αυτά που μας λέτε, όμως τι κάνει η Ευρώπη για μένα;» Ας δούμε λοιπόν ως παράδειγμα, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πολύχρονη δουλειά του συναδέλφου στην Ε.Ε. Π.Αλεβαντή στον τομέα της ενημέρωσης για την καθημερινότητα. Και επειδή το μήνυμα χρειάζεται κατάλληλο όχημα αξιοποιούμε μια ιδέα του δημοσιογράφου της διαΝΕΟσις Θ. Γεωργακόπουλου. Η ιδέα ήταν να παρουσιαστεί το μήνυμα υπό μορφή ‘’σεναρίου’’..
Περίληψη Σεναρίου. Μια νεαρή φοιτήτρια έχει γίνει αποδεκτή από Πανεπιστήμιο χώρας του Σένγκεν για να συνεχίσει τις σπουδές της για έξι μήνες. Το πρόγραμμα Erasmus της Ευρώπης της παρέχει αυτή τη δυνατότητα και χρηματοδοτεί το ταξίδι και την διαμονή της. Οι σπουδές αναγνωρίζονται από την Σχολή της. Και το ίδιο έχει συμβεί για εκατομμύρια φοιτητές και φοιτήτριες. Εξ άλλου πλέον μιλάμε γι αυτά τα παιδιά ως «γενιά του Erasmus».
Σκηνή Πρώτη. Η νεαρή κοιμάται. Ξάφνου χτυπάει το ξυπνητήρι. Ήρθε η ώρα. Σηκώνεται, πάει το μπάνιο, πλένεται, βουρτσίζει τα δόντια της και περιποιείται το πρόσωπό της μια κρέμα. Cut. Αφηγητής: Η κρέμα που χρησιμοποιεί, έχει πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και έχει τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής στον κόσμο. Μόνο έτσι μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.
Σκηνή δεύτερη. Πάει στην κουζίνα, ετοιμάζει τον καφέ στην καφετιέρα και μια φρυγανιά στην φρυγανιέρα. –CUT-. Η καφετιέρα, η φρυγανιέρα και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν πιστοποιηθεί για τη συμμόρφωσή τους με τα αυστηρά πρότυπα της Cenelec.
Σκηνή Τρίτη. Φροντίζει να πάρει μαζί της την ταυτότητά της, μια και διαβατήριο δεν χρειάζεται για τις χώρες Σένγκεν, και –κυρίως- την κάρτα υγείας Ε-111. Που καλύπτει τους ταξιδιώτες στο εσωτερικό της Ένωσης και παρέχεται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σκηνή τέταρτη. Καλεί με το κινητό της ένα ταξί να την μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Κινητό και αυτοκίνητο εισαγόμενο ή μη έχουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Σκηνή Πέμπτη. Στον δρόμο βλέπουν μια φωτιά σε δασική περιοχή. Αν η χώρα μας είχε συμμορφωθεί με τους Ευρωπαϊκούς για την χρήση του πανευρωπαϊκού τηλεφωνικού αριθμού 112, η έγκαιρη προειδοποίηση από τους αρμόδιους, η εντολή εκκένωσης και οι διαδικασίες διάσωσης θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα. Αλλά..
Και πάει λέγοντας. Ο ενιαίος αεροπορικός χώρος και η Eurocontrol, μειώνουν σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού, οι επιβάτες μπορούν να αποζημιωθούν για τυχόν αστοχίες τους. Τα τρόφιμα πάλι έχουν τόσο αυστηρές προδιαγραφές, που μας οδηγούν σε διαρκή πόλεμο με τις ΗΠΑ για τις ορμόνες, τα μεταλλαγμένα ή χλωριωμένα κοτόπουλα. Ο περιορισμός χρήσης πλαστικών και η μείωση CO2 συμβάλουν, έστω και μεγάλη καθυστέρηση, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η «Ευρώπη που προστατεύει», επεκτείνεται και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Frontex και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσω Europol των υπηρεσιών ασφαλείας.
Όλα αυτά που χάνουν οι Βρετανοί φίλοι και το συνειδητοποιούν σιγά σιγά καθώς παγιδεύτηκαν από τα χοντροκομμένα ψεύδη. Αργά μάλλον.
Η Ευρώπη δεν είναι ένας παράδεισος. Είναι όμως ένα καταφύγιο ασφάλειας, Δημοκρατίας και προστασίας, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους είναι απροστάτευτη, αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν το συνειδητοποιήσουν. Η πρώτη από πολλές μάχες που έπονται είναι στα χέρια σας. Γι’ αυτό οφείλουν όλοι και όλες να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές επιλέγοντας τους άξιους από τα δημοκρατικά και τα χωρίς μεν αλλά κόμματα.
Υπάρχουν 4 σταυροί σε κάθε ψηφοδέλτιο. Αξιοποιήστε τους. Για το μέλλον των παιδιών μας, της Ειρήνης και για τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αξίες που τέμνονται και αλληλοτροφοδοτούνται.
Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το ΚΙΝΑΛ