Τα σημαντικά κοινωνικά κινήματα και τα εμβληματικά συνθήματα, μπορούν να κατανοηθούν μόνο μέσα στον ιστορικό χρόνο, όπου αναδείχθηκαν και καταξιώθηκαν. Οι απόπειρες επανάληψής τους, συνήθως καταλήγουν σε φάρσα.
‘Ετσι, η τελευταία προσπάθεια να επανέλθει στο κέντρο της πολιτικής προσοχής το γνωστό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», αποτελεί, αν μη τι άλλο, προσπάθεια άκριτης μεταφοράς, αλλά και οικειοποίησης ενός κινήματος και ενός συνθήματος, που όταν έπρεπε και ήταν η κατάλληλη στιγμή να υπάρξουν και ν’ ακουστούν, δημιουργήθηκαν, ακούστηκαν και δικαιώθηκαν.
Εκδηλώθηκαν και εκφράστηκαν τότε που η χώρα κινδύνευε να τεθεί εκτός Ευρώπης, δηλαδή εκτός πολιτισμένου και αναπτυγμένου κόσμου, εξαιτίας της τυχοδιωκτικής πολιτικής μαθητευόμενων μάγων, που πίστευαν ότι μπορούσαν να εκβιάσουν την Ευρώπη και να πετύχουν όσα εξωφρενικά υπόσχονταν στον ελληνικό λαό. Το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη», νοηματοδότησε την κρισιμότητα της εθνικής συγκυρίας, εκφράζοντας ένα βαθύ αίσθημα αγωνίας για το αύριο και υπογραμμίζοντας την ανάγκη εθνικού αναστοχασμού για τα μείζονα.
Με αφορμή τα θέματα και τις τρέχουσες συγκρούσεις του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, κάποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το «Μένουμε Ευρώπη», προσπαθώντας να βρουν αναλογίες με την τότε εποχή. Με άλλα λόγια, θέλουν να μας πουν ότι η κατάσταση της χώρας σήμερα εγκυμονεί κινδύνους εξόδου από την Ευρώπη, επειδή υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση «δημοκρατικής εκτροπής»! Ο ρόλος αυτός ανατέθηκε σ’ ένα σημείο στίξης που συμπληρώνεται από κάποια συμμετέχοντα πρόσωπα.
Αυτό που δεν κατανοούν, είναι ότι η ιστορική κίνηση «Μένουμε Ευρώπη», δεν χαρακτηρίστηκε από κάποιο ηγετικό προφίλ, αλλά από τη λαϊκή αυτοοργάνωση , συσπείρωση και δράση της. Συγχέουν αβασάνιστα κάτι αυθεντικό και μοναδικό με την, εκτός τόπου και χρόνου, καρικατούρα του.
Είναι εξαιρετικά ατυχές, το ανακάτεμα σημαντικών εθνικών κατακτήσεων με τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι δε μοναδικά κραυγαλέα η απόπειρα να οικειοποιηθούν κάποιοι ένα σύνθημα, όταν αυτοί πολέμησαν με πάθος την αυθεντική εκδοχή του, τον καιρό που εκφράσθηκε.
Σημεία, που οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια νέα πολιτική φάρσα στο δημόσιο βίο της χώρας, ευτυχώς ανώδυνη, από την παρ’ ολίγον τραγωδία του 2015.
Πηγή: www.tanea.gr