Η πορεία της Ελλάδας προς τα μπροστά δεν γίνεται χωρίς αντιστάσεις, πισωγυρίσματα, ούτε και είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι θύλακες καθυστέρησης πολλοί, μαζί και όσοι ανασύρουν ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή επιχειρηματολογίες, διαστρεβλώνουν τα επιστημονικά δεδομένα, δίνουν μάχες οπισθοφυλακών απέναντι στην προσπάθεια να καταρριφθούν απαρχαιωμένα ταμπού.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφύλων στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν της, ότι μπορεί να ενταχθεί σε μια ομάδα ισχυρών και πρωτοπόρων χωρών της Δύσης ως ένα κράτος που αφήνει πίσω του παροξυσμούς λαϊκισμού και θέλει να προχωρήσει μπροστά.
Έχει ενδιαφέρον ότι η Βουλή που συνεδρίασε προχθές για το δικαίωμα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια διαφορετική Βουλή. Στην ολομέλεια δεν επικράτησε το γνωστό κλίμα της κομματικής σύγκρουσης καθώς η αντιπαράθεση διεξήχθη κυρίως μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων του νομοσχεδίου, των οποίων η διαχωριστική γραμμή διαπέρασε εγκάρσια τόσο το κυβερνητικό όσο και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα κόμματα της Ακροδεξιάς καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα που εναντιώθηκαν ομόφωνα, όπως γίνεται συνήθως όταν πρόκειται για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.
Τόσο από τη συζήτηση όσο και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδείχτηκε ότι όταν πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, η πλειοψηφία της κάλπης δεν είναι αρκετή για να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις. Αποδείχτηκε ακόμα ότι οι εκπρόσωποι του εκλογικού σώματος μπορεί να φανούν πιο ευαίσθητοι από την κοινωνία αφού ο συσχετισμός στη Βουλή ήταν πολύ καλύτερος από ότι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπου δεν είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία, οι θετικές ψήφοι έφτασαν στα δύο τρίτα του αριθμού της κοινοβουλευτικής τους δύναμης.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: liberal.gr