Ένα MEGAλο κανάλι που σβήνει…

Μιχάλης Κυριακίδης 15 Σεπ 2016

Παρακολουθούμε εδώ και μήνες πώς, ένα μεγάλο κανάλι, που αποτελεί την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα και το σύμβολό της, σιγά-σιγά ψυχορραγεί.

Σήμερα  γράφεται  ίσως το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το δράμα, μετά την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, μετά και τη δεύτερη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει για τα δεδουλευμένα.

Ποιοι φταίνε;

Πολλοί επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, που ως πρώτο της στόχο στο θέμα των τηλεοπτικών καναλιών είχε θέσει το κλείσιμο  του ενοχλητικού γι’ αυτήν καναλιού, με το οποίο είχε ανοίξει «βεντέτα» από παλιά, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.  Μάλιστα, ο παρά τω πρωθυπουργώ «υπερκαναλάρχης» της κυβέρνησης, κ. Παππάς, είχε υποσχεθεί στον κ. Τσίπρα πως θα ρίξει «μαύρο» σε αυτό το «εχθρικό βοθροκάναλο».

Από την έναρξη της διαδικασίας για ανατροπή του τηλεοπτικού σκηνικού, ήταν φανερό πως το MEGA βρισκόταν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και η εξαφάνισή του από τον νέο τηλεοπτικό χάρτη, θα ήταν η απόδειξη της επιτυχίας του κ. Παππά.

Κατά την διαδικασία του διαγωνισμού που έστησε η κυβέρνηση, το κανάλι αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι μέτοχοι του καναλιού. Τόσο γιατί το οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο, όσο και διότι στη συνέχεια επέλεξαν διαφορετικές επιλογές ως προς το μέλλον του. Και όταν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, έδειξαν απροθυμία, αν και ανήκουν στους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας και το άφησαν έκθετο έναντι των δανειστριών τραπεζών.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank,  μπλόκαραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του σταθμού, που φθάνουν τα 32 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι επί μήνες.

Οι προσπάθειες από τους μετόχους να πουληθεί το κανάλι σε επιχειρηματία, ναυάγησαν, καθώς η αβεβαιότητα που προκάλεσε η κυβέρνηση στον τηλεοπτικό χώρο, δεν επέτρεπε σε κανέναν σοβαρό επενδυτή να ρισκάρει τα χρήματά του. Έτσι, όσο και αν οι μέτοχοι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στις τράπεζες ή την κυβέρνηση, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη μοιραία κατάληξη στην οποία οδηγείται το ιστορικό κανάλι.

Τέλος, πρέπει να αποδοθούν και οι ευθύνες που αναλογούν στην ΕΣΗΕΑ, η οποία, στο όνομα της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, προχώρησε σε καθημερινές στάσεις εργασίας στο prime time και στην ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των 8, που αποτελούσε την ταυτότητα του συγκεκριμένου καναλιού στον τομέα της ενημέρωσης.

Πόσο εξυπηρέτησαν οι καθημερινές στάσεις εργασίας τα συμφέροντα των εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών; Στην περίπτωση του MEGA, η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, όπως στην εποχή του Alter. Ηρωικές πράξεις, χωρίς όμως σχέδιο και προοπτική.

Οι εγκληματικές επιλογές των μετόχων, η αλαζονεία της κυβέρνησης, η έλλειψη ευαισθησίας των συστημικών τραπεζών που δεν αποδέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, αλλά και ο παλαιολιθικού τύπου συνδικαλισμός, οδήγησαν σε απόγνωση 500 οικογένειες.

Στερούν επίσης από την ελληνική κοινωνία ένα πολύ σημαντικό για την πολυφωνία και τη δημοκρατία, μέσο ενημέρωσης.