Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του ´24 θεωρούνται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ως ένα πολιτικό ορόσημο που θα κρίνει τη μελλοντική τους πορεία. Η Νέα Δημοκρατία έχει κηρύξει ήδη οργανωτική κινητοποίησή προκειμένου να επιβεβαιώσει και σε αυτές τις εκλογές τη μονοκομματική της κυριαρχία. Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν από τώρα τα μαχαίρια τους για να αποδείξουν, κάθε μια για λογαριασμό της, ότι εκείνη αποτελεί το διάδοχο σχήμα της πάλαι ποτέ «πρώτη φορά Αριστερά». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να επιβεβαιώσει και εκλογικά ότι είναι πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και το ΚΚΕ επιδιώκει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών, τον σταυρό ή τη λίστα και τον ενδεχόμενο διαχωρισμό της χώρας σε περιφερειακές ενότητες, θα νόμιζε κανείς ότι βαδίζουμε προς τον τρίτο γύρο των τελευταίων εθνικών εκλογών ή τον πρώτο γύρο των επόμενων.
Όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα που πέρασε πολύ πρόσφατα μια βαθιά οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αξία της συμμετοχής της Ελλάδας στο κέντρο των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Τη στιγμή μάλιστα που, με την προκήρυξη του απαράδεκτου αντιευρωπαϊκού δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν την πόρτα της εξόδου και τις δραματικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κατάληξη. Η οικονομική στήριξη που δόθηκε τότε στη χώρα από τους εταίρους, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κρίσης και που συνεχίζει να δίνεται και σήμερα, για πρώτη φορά σε τέτοια οικονομικά μεγέθη μέσω του Ταμείου Ανασυγκρότησης, υπογραμμίζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τη σημασία της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, η σημασία των ερχόμενων ευρωεκλογών ξεπερνάει κατά πολύ τη σημασία που θα έχει το αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Γιατί αυτό που θα κριθεί δεν θα είναι η διαμόρφωση του εγχώριου συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων αλλά το συνολικό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό που θα κρίνει και την πορεία της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, η οποία προβλέπεται να είναι και μια από τις κρισιμότερες στην ιστορία της. Οι οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν πληθύνει επικίνδυνα. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, που αποτέλεσε την τελευταία σχεδόν διετία μια μεγάλη δοκιμασία ακόμα και για την ενότητα της Ευρώπης, ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη με εξαιρετική σφοδρότητα και απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή. Οι πόλεμοι αυτοί δοκιμάζουν τις αντοχές της Ενωμένης Ευρώπης και οξύνουν το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών σε μια περίοδο που οι διαδοχικές κρίσεις αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών-μελών.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr