Στην έγκυρη εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" δημοσιεύτηκε ένα άρθρο σχετικό με την υγειονομική κρίση στην Γερμανία. Αφορμή είναι η έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και οι προειδοποιήσεις του φημισμένου Ινστιτούτου "Koch" για τον κίνδυνο εκθετικής αύξησής τους. Κεντρική ιδέα του συντάκτη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το Κράτος να επαναλάβει την σκληρή πολιτική της "απομόνωσης" της πρώτης περιόδου και συνεπώς τους επόμενους μήνες η ευθύνη ελέγχου της πανδημίας έγκειται περισσότερο από ποτέ στην συμμόρφωση των πολιτών με τους κανόνες- μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών- στους πολίτες.
Αυτό ακριβώς λέει και η δική μας κυβέρνηση προκαλώντας αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Όπως και στη Γερμανία, πολλές "φυλές" εξεγείρονται. Αναρχικοί, θρησκευτικοί αγνωστικιστές, ακροαριστεροί, επιχειρήσεις και απασχολούμενοι στην τουριστική βιομηχανία, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι στην ηλικία που δεν αντέχουν πιά κ.α. σχηματίζουν μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Στην Ελλάδα εκτός αυτών υπάρχει και ένα διαχρονικό ποσοστό της τάξεως του 25% που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν- έρευνες της διαΝΕΟσις-.
Επειδή στις χώρες μας έχουμε Δημοκρατία, δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτοσυγκράτηση. Έτσι η μόνη η "δύναμη" που θα μπορούσε να επιβάλει τα μέτρα προφύλαξης είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στο Κράτος και τους θεσμούς.
Όταν η καγκελάριος Μέρκελ απευθύνθηκε στους πολίτες στις 18 Μαρτίου με την φράση "Είναι σοβαρή η κατάσταση. Πάρτε το κι εσείς στα σοβαρά", η κοινωνία αποδέχτηκε τα μέτρα απομόνωσης που επιβλήθηκαν από τα Κρατίδια, και ελέγχθηκε η κατάσταση.
Αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε πιά, κι έτσι βαδίζουμε προς το δεύτερο κύμα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με την ελπίδα του εμβολίου. Αλλά και με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά, ειδικά δε στην Ευρώπη με τις υποδειγματικές αποφάσεις για την ανάκαμψη της Ε.Ε. κατοχυρωμένες.
Όμως υπάρχουν ερωτηματικά που δεν μπορούν σήμερα να απαντηθούν με βεβαιότητα.
Για τον ίδιο τον ιό, για την οικονομία, για την ίδια την Ένωση.
Για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Φινλανδίας να απαγορεύσει την μεταφορά τουριστών στις χώρες με υψηλό ιικό φορτίο. Μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός, η TUI , ακύρωσε τις οργανωμένες πτήσεις. Αν σε τέτοιες αποφάσεις οδηγηθούν κράτη μέλη και στο θέμα των τροφοδοτικών αλυσίδων ανάμεσα στα κράτη μέλη, η εσωτερική αγορά κινδυνεύει να ακυρωθεί.
Το ζήτημα της σχέσης Ευρώ-δολαρίου είναι ακόμη ένα στοιχείο αβεβαιότητας. Η συνεχής άνοδος του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο είναι δίκοπο μαχαίρι. Αλλά οι αγορές ποντάρουν δυνατά στο Ευρώ, με προφανές αποτέλεσμα την μείωση της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Το ερώτημα απλό. Θα αντέξει η Ευρώπη, αν χρειαστεί, να επεκτείνει και άλλο την πολιτική αλληλεγγύης;
Πάντως, επανερχόμενοι στην Ελλάδα, για την ώρα η κυβέρνηση και εμείς όλοι ελπίζουμε ότι τα αυστηρά τοπικά lockdown θα αποδώσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Διαφορετικά το Μπέργκαμο είναι αναπόφευκτο με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και στην σταθερότητα της κυβέρνησης.
Πηγή: www.tanea.gr