Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής, κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ναϊντζίνγκ (Κίνα).
Με μια μυθική εμφάνιση, την καλύτερη της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Εμμανουήλ Καραλής πάλεψε δυνατά απέναντι στον Αρμάντ Ντουπλάντις πριν κατακτήσει τελικά τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κίνας.
Στις δηλώσεις του μετά τον τελικό στο άλμα επί κοντώ, που έκανε στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Καραλής υπογράμμισε ότι φέτος διάγει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και μετέφερε τα λόγια των αντιπάλων του και ίδιου του Ντουπλάντις και του πατέρα του, που παραδέχθηκαν ότι ο απόλυτος σταρ του αγωνίσματος πιέστηκε για πρώτη φορά.
Προηγουμένως, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε υπερβεί με την πρώτη προσπάθεια τα 5,70, 5,80, 5,90 και 5,95 μέτρα.
Μετά το 6,05 κι ενώ είχαν απομείνει οι δυο τους, ο πήχης ανέβηκε στα 6,10. Ο Ντουπλάντις τον έριξε στην πρώτη προσπάθεια, ενώ ο Καραλής στάθηκε άτυχος γιατί ενώ πέρασε καθαρά το ύψος βρήκε τον πήχη με το χέρι στην κάθοδο.
Ο Σουηδός παγκόσμιος ρέκορντμαν ξεπέρασε τα 6,10 με τη δεύτερη προσπάθεια και ο Καραλής άφησε το τελευταίο άλμα για τα 6,15, που δεν κατάφερε να υπερβεί, ενώ ο Ντουπλάντις χωρίς άγχος πια το πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια και κλείδωσε το «χρυσό» μετάλλιο.
«Έχει αλλάξει πλέον όλη μου η ψυχολογία, αγαπώ πλέον το άθλημα, απολαμβάνω όλη τη διαδικασία. Όλα αυτά είναι πράγματα που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν μαζί με τη θετική σκέψη. Πρώτη φορά ξεκινάω από το 5.70μ. που είναι πολύ σημαντικό ύψος. Μόνο εγώ και ο Μόντο ξεκινήσαμε σε αυτό το ύψος, το πέρασα και από εκεί και πέρα όλα πήγαιναν στον αυτόματο. Ήθελα να τα κάνω όλα με την πρώτη, όλα πήγαν βάσει σχεδίου και είναι πολύ καλά».
Κληθείς να σχολιάσει το ότι ήταν ένας από τους καλύτερους αγώνες όλων των εποχών σε αυτή τη διοργάνωση από το 1987, γιατί και δύο αθλητές πέρασαν πάνω από τα 6.05μ., απάντησε: «Είμαι περήφανος. Πάμε για τα επόμενα. Ο Μόντο μού είπε ότι πρώτη φορά πήγε τόσο δύσκολα. Είμαστε όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι. Μού είπε ότι τον κοίταξα πραγματικά στα μάτια, μού το είπε και ο πατέρας του και οι υπόλοιποι αθλητές ότι: "πρώτη φορά βλέπω τον Μόντο να είναι λίγο πιεσμένος".
Τα μετάλλια του Καραλή στις κορυφαίες διοργανώσεις
2025 - 2ος 6,05 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού (Ναντζίνγκ)
2025 - 1ος 5,90 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού (Άπελντοορν)
2024 - 3ος 5,90 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες (Παρίσι)
2024 - 2ος 5,87 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ρώμη)
2024 - 3ος 5,85 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού (Γλασκόβη)
2023 - 2ος 5,80 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού (Κωνσταντινούπολη)
Οι αγώνες του Καραλή το 2025
5.85 - Ρουέν (24/1)
5.90 - Καέν (31/1, πανελλήνιο ρεκόρ)
5.92 - Λοτζ (8/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
5.94 - Βερολίνο (14/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
6.01 - Πειραιάς (22/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
6.02 - Κλερμόν Φεράν (28/2, πανελλήνιο ρεκόρ)
5.90 - Άπελντοορν (9/3)
6.00 - Ουψάλα (13/3)
6.05 - Ναντζίνγκ (22/3, πανελλήνιο ρεκόρ)