Τα συστήματα Υγείας στον δυτικό κόσμο κατορθώνουν να εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων μιας χώρας όταν κάποιοι από αυτούς έχουν την ατυχία να χαθεί η υγεία τους, αφού το κόστος της αρρώστιας είναι δυσβάστακτο για τους περισσότερους ανθρώπους.
Η κουλούρα αλληλεγγύης στην Ελλάδα στα πρόσφατα 30-35 χρόνια έχει επιτύχει 4 μορφές αλληλεγγύης όσον αφορά την υγεία του πληθυσμού:
- Οι νέοι επιδοτούν τα προβλήματα υγείας των μεγαλύτερων,
- Οι υγιείς επιδοτούν τους ασθενείς,
- Οι τυχεροί τους άτυχους και
- Προσδοκάται δε οι πλούσιοι να επιδοτούν τους φτωχούς.
Ωστόσο πάρα τις γενικά παραδεκτές αυτές μορφές αλληλεγγύης , ο πληθυσμός δεν είναι ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες Υγείας που του προσφέρονται αλλά και εξ αιτίας τις 5ετους κρίσης οι υπηρεσίες και οι παροχές αυτές περιορίζονται και γίνονται δυσκολότερα προσβάσιμες στον πληθυσμό.
Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πόροι για να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας συρρικνώνονται διαρκώς. Η κρίση είναι η κυρίαρχη αιτία για αυτό, και είναι προφανές πως χωρίς έξοδο από την κρίση δεν μπορούν οι πόροι να φθάσουν στον αποδεκτό μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Εδώ όμως είναι μια βασική παράμετρος που ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ τονίζει, στηλιτεύει και μπορεί να αλλάξει:
Οι περιορισμένοι πόροι για την Υγεία ακόμα και μέσα στην βαθιά κρίση που βιώνει ο λαός μας δεν αξιοποιούνται ορθολογικά και αποδοτικά αλλά σπαταλούνται αλόγιστα. Η κατασπατάληση αυτή προκύπτει σαν αποτέλεσμα έλλειψης ενός βασικού σχεδιασμού και επιτήρησης καθώς και από έλλειψη πολιτικών διαχείρισης που να έχουν στόχο την μέγιστη αποδοτικότητα κάθε διατιθέμενου ευρώ για την Υγεία.
Είναι πλέον κοινότυπο να αναφέρουμε ότι ακόμα και σήμερα, στην μέση του 2015, ο αριθμός των ακριβών και σε μερικές περιπτώσεις με βιολογικούς κινδύνους εξετάσεις εξακολουθεί να είναι προκλητικά δυσανάλογος με το ότι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με την χώρα μας. Οι αξονικές τομογραφίες (που ενέχουν και βιολογικούς κινδύνους) είναι ανά 1000 κατοίκους 3- 3,5 φορές περισσότερες από ότι στην Ολλανδία ή την Γερμανία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολύ ακριβές εξετάσεις της Μαγνητικής τομογραφίας. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η προσέγγιση-στοίχηση του παράλογα μεγάλου αριθμού εξετάσεων της χώρας μας σε αυτή του ευρωπαϊκού μέσου όρου, θα εξοικονομήσει πόρους που θα μπορέσουν να αναδιαταχθούν αποδοτικότερα στο σύστημα υγείας: Λιγότερες αξονικές ή μαγνητικές σημαίνει γρηγορότερη αντιμετώπιση όσων πραγματικά τις χρειάζονται (περιορισμός χρόνου του ραντεβού) εξοικονόμηση προσωπικού που χειρίζεται τον εξοπλισμό, περισσότερη ώρα του γιατρού που τις γνωματεύει για να ασχοληθεί με την κάθε περίπτωση, καλύτερη διάγνωση, καλύτερη διαχείριση του αρρώστου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς που παράγει η υπερ-συνταγογράφηση των ακριβών αυτών εξετάσεων που είναι γνωστή στον χώρο των οικονομικών της υγείας ως «προκλητή ζήτηση» .
Πέραν των διαγνωστικών εξετάσεων η επικίνδυνη (οικονομικά και βιολογικά) σπατάλη συμβαίνει στο θέμα της χορήγησης φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με στοιχεία του 2011, 25.000 ασθενείς κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ε.Ε. εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια. Το κόστος που συνεπάγονται αυτές οι λοιμώξεις υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1, 5 δις. Ευρώ. Ατυχώς η χώρα μας είναι η πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη, με 3 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από ότι χώρες όπως η Σουηδία ή η Ολλανδία. Η καθιέρωση των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων που μπορούν αποτελεσματικά να αποτρέψουν τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν επιλογή προτεραιότητας των πολιτικών που άσκησε η «πρώτη φορά αριστερά» των ΣΥΡΙΧΑ-ΑΝΕΛ.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα διατίθενται (με στοιχεία ΟΟΣΑ ) λιγότερα από 1700 ευρώ ανά κάτοικο για την Υγεία, όταν ο Ευρωπαϊκός Μέσος Όρος είναι περίπου 2500 ευρώ κατ’ έτος. Στις δύσκολες μέρες του τρίτου μνημονίου που μας οδήγησε η λαϊκίστικη πολιτική της «πρώτης φοράς αριστερά με ολίγη ακροδεξιά», υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για:
- Να βελτιστοποιηθεί η κατανομή των πόρων που διατίθενται για την Υγεία ώστε να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την ορθολογικότερη χρήση.
- Να δυναμώσει η έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της χώρας ώστε να υπάρχει ουσιαστική φροντίδα υγείας για αυτούς που την χρειάζονται
Το ΠΟΤΑΜΙ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην πολιτική που άσκησε όλους αυτούς τους μήνες στο υπουργείο Υγείας, που αναπαρήγαγε τα προβλήματα που βρήκε και ενώ δεν προσπάθησε να τα λύσει επιχείρησε να δημιουργήσει και άλλα:
Ασχολήθηκε πολύ και δραστήρια με το πώς θα αντικαταστήσει τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, και τους διοικητές των νοσοκομείων με «δικά της στελέχη» στην θέση των «δικών μας παιδιών» του παλιού πολιτικού συστήματος!
Το ΠΟΤΑΜΙ υποστηρίζει πως χωρίς γενναίες τομές που να υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές και χωρίς υιοθέτηση καλών πρακτικών που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι δυνατόν να προσδοκά κάποιος έξοδο από την κρίση , και ειδικότερα αντιμετώπιση του ζητήματος της Υγείας του πληθυσμού.
Οι εκλογές που έρχονται θα δείξουν ότι το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να φέρει τις αλλαγές που χρειάζονται και στην Υγεία.