Ελληνική Δημοκρατική Συμπολιτεία

Δημήτρης Κουμάνταρος 05 Οκτ 2015

Τι έχει ανάγκη σήμερα η χώρα; Από αυτό που είχε ανάγκη και χθες και προχθές.
Κάθε δημόσιος τομέας, κάθε υπουργείο, έχει ανάγκη από τη συγκρότηση δύο επιτελείων, που θα βρίσκονται σε συνενόηση μεταξύ τους. Το πρώτο επιτελείο κάθε τομέα θ’ ασχολείται με την τρέχουσα διαχείρηση του και το δεύτερο με την καθολική μεταρρύθμιση-επαναθεμελίωσή του.
Τα επιτελεία αυτά θα πλαισιωθούν από τους ικανότερους κι εντιμότερους συμπολίτες μας, που έχουν σχέση με κάθε τομέα. Η επιλογή τους θα γίνει μέσω διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς και με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Τόσο η τρέχουσα διαχείρηση όσο και η καθολική μεταρρύθμιση θα τροφοδοτείται από ένα συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους πολίτες. Στην Παιδεία π.χ. με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους γονείς, τους φορείς που εμπλέκονται με τον πολιτισμό, τις επιστήμες και την οικονομία. Ο στόχος είναι να γίνουν παντού οι πολίτες κοινωνοί της αναγεννητικής έγερσης.
Η σύνθεση της δουλειάς όλων των επιτελείων θ’ αποτελέσει, αυτό που ονομάζεται Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης, Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο κ.ο.κ.
Ποιός θα είναι ο πολιτικός προσανατολισμός αυτών των επιτελείων; Θα είναι δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, σοσιαλιστικός ή φιλελεύθερος; Θα είναι απλά δημοκρατικός. Που θα πει δημοκρατική επιλογή, δημοκρατική διαβούλευση, δημοκρατική έγκριση. Εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμου συμφέροντος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όπως ο ίδιος θα το ορίσει.
Ένα πολιτικό κόμμα αξίζει να υπάρχει, αν υπηρετεί με όλες του τις δυνάμεις το παραπάνω σχέδιο.
Η Ελλάδα και οι κάτοικοί της θα προκόψουν, αν μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τον ατομισμό, την ανούσια λεκτική κοκορομαχία, την τσαπατσουλιά, τη λογική του κοντόθωρου συμφέροντος. Αν καταφέρουν 200 χρόνια κοντά μετά το 21, να θεμελιώσουν την Ελληνική Δημοκρατική Συμπολιτεία, τμήμα μιας επιζητούμενης Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Δημοκρατικής Συμπολιτείας.